Az indiai kormányfő hamarosan Ukrajnába látogat

Bár a G7-ek olaszországi és japán értekezletén már találkozott Volodimir Zelenszkijjel, Modi nem járt Kijevben azóta, hogy 2022 februárjában ellenségeskedés kezdődött Ukrajna és Oroszország között – tájékoztat az Oroszhirek.hu.

Az indiai média szerint a látogatás augusztus 23-a körül várható. Subrahmanyam Jaishankar külügyminiszter és Ajit Doval nemzetbiztonsági tanácsadó a hónap elején telefonos megbeszélést folytatott ukrán kollégáikkal, Dmitro Kulebával és Andrij Jermakkal.

A Zelenszkijjel folytatott múlt havi olaszországi találkozóján Modi megismételte, hogy „India továbbra is mindent megtesz a lehetőségeihez mérten a békés megoldás támogatása érdekében” – olvasható a kormány közleményében. A hónap elején Modi Moszkvában járt, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel találkozott. Az indiai miniszterelnök később azt mondta, hogy „nagyon érdekes ötletek” és „teljesen új nézetek” születtek a megbeszéléseikből, és hogy az orosz elnökkel való beszélgetés reményt adott neki.

„Óriási csalódás és megsemmisítő csapás a béke erőfeszítéseire, hogy a világ legnagyobb demokráciájának vezetője Moszkvában megöleli a világ legvéresebb bűnözőjét” – írta Zelenszkij a közösségi médiában a Modi-Putyin találkozóról.

India válaszul beidézte az újdelhi ukrán nagykövetet a külügyminisztériumba magyarázatért.

Az Egyesült Államokat állítólag szintén „frusztrálta” Modi moszkvai látogatásának „szörnyű” kilátásai, amely aláásta az amerikai erőfeszítéseket, hogy Oroszországot elszigeteltnek mutassák be a világban.

India régóta fennálló kapcsolatot ápol Oroszországgal, főként a védelmi együttműködés terén. Tavaly a két ország közötti kereskedelem volumene 65 milliárd dollárra ugrott, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy India egyre több orosz kőolajat és szenet vásárol. A várakozások szerint 2030-ra ez a forgalom eléri a 100 milliárd dollárt.

Újdelhi a BRICS egyik alapító tagja is. Modi várhatóan októberben ismét Oroszországba utazik, hogy részt vegyen a szervezet kazanyi csúcstalálkozóján.

Elolvasom a cikket