Elképesztő vádak

A svájci lap úgy véli, Putyin azt szeretné, ha a Nyugat kifarolna Ukrajna mögül, miközben a vágyott békéről beszél, amivel megzavarja a nyugati közvéleményt, miközben a céljai alapvetően változatlanok maradnak – olvasható a Mandiner.hu oldalán.

Itt kerül képbe a Moszkvát és Pekinget követő Orbán Viktor, aki „békediplomáciájával” mindenkit arról szeretne meggyőzni, hogy Putyin tárgyalóképes, csak nem szabad tőle azt követelni, hogy teljesen vonuljon vissza a már elfoglalt területekről. Valamint állítja, hogy mivel az ukrán győzelem nem lehetséges, a háború vége kizárólag akkor jöhet el, ha az oroszok engedményeket kapnak – áll a cikkben.

A szerző szerint Orbán Kijevben azt követelte, hogy Zelenszkijék hirdessenek egyoldalú tűzszünetet, tehát – ecseteli a svájci lap – „Ukrajna legyen kiszolgáltatva az orosz terrorállamnak. Erős a gyanú, hogy a magyar miniszterelnök Kárpátalja visszaszerzésében reménykedik.”

De Putyin nem állna meg Ukrajnánál, „régóta készíti elő a támadást az egész Nyugat ellen”. Ehhez pedig – állítja a Neue Zürcher Zeitung – Iránnal és Észak-Koreával épít tengelyt, Kína támogatásával. Segítségére szolgál, hogy „a Nyugat önmaga alatt vágja a fát, mások mellett a teljesen felesleges francia választással vagy a Biden körüli dolgokkal. Így Putyin igazolva látja, hogy az ellenség ereje lanyhul, és eljött az idő bevinni a végső döfést.”

Ha a nyugati demokráciák nem szállnak szembe vele keményen, a saját fennmaradásukat veszélyeztetik. Csak az hozza el a békét – szögezi le nagy határozottsággal a svájci lap –, ha az ukránokat segítik a győzelemhez.

Elolvasom a cikket