Gyilkos bálnák vertek szét egy luxusjachtot

Az 59 éves Robert Powell és legénysége alig kezdte meg kirándulását a portugáliai Vilamourából Görögországba, amikor gyilkos bálnák vették célba 128 680 dolláros (44 millió forint) – vitorláshajóját – olvasható az Origo.hu oldalán.

Egyáltalán nem játék volt ez számukra, pontosan tudták, mit csinálnak. Ismerték a hajó gyenge pontjait, és tudták, hogyan süllyesszék el – mondta Powell, aki a születésnapját ünnepelte volna a hajó fedélzetén.

Az öt gyilkos bálna este 8 óra körül kezdett el körözni a 12 méter hosszú vitorlás körül, majd egy összehangolt támadás során darabokra zúzták a hajót – számolt be a New York Post.

A kapitány elmondta, először azt hitte, hogy egy sziklának ütközött, aztán észrevette a bálnákat. Az állatok először a kormánylapátot vették célba, ezután a hajó kormányozhatatlanná vált. A bálnák ezután szétváltak, és egyenként egy-egy ponton a hajó külsejét, a hajó gerincét és tatját is elkezdték szétzúzni.

A kapitány szerint, módszeresen szétverték a vitorlást.

A kapitány még petárdákat is dobott a vízbe, de az állatok nem tágítottak. Másfél óra után a hajó kettéhasadt és a beömlő víz elárasztotta. A vitorlás ekkor mindössze három kilométerre volt Spanyolország partjaitól.

A legénység azonnal segítséget kért a rádión, amint a támadás megkezdődött, de két órába telt, mire a segítség megérkezett.

Egy spanyol mentőhajó szerencsére segített elhagyni a bajbajutottaknak a hajót, még percekkel azelőtt, hogy az teljesen a víz alá süllyedt volna – írja a Headtopics.

A hajó végül 40 méter mélyen elsüllyedt a Földközi-tenger felszíne alá. Powell úgy véli ez a gyilkos bálna csoport az, amely az elmúlt években már több hajósra is rátámadt.

Legutóbb New Hampshire partjainál történt hasonló incidens. Az agresszív bálna szintén felborított egy hajót. Utasa épp hogy megmenekült.

Elolvasom a cikket