Hosszú Katinka megjelent a párizsi olimpián

Hosszú Katinka az Aréna nagyköveteként magyarázza el, hogyan kezeli a sokszoros terhelést, aminek köszönhetően sorozatban tudott számokat nyerni.

„Az első dolog, hogy csúcsformában legyünk, és talán egy kicsit több is. A tested készen áll, edzettél rá, ez olyan, mint egy mechanizmus. De ez nem csak fizikai, nem csak a fáradtság felhalmozódásáról van szó. Persze, mindened fáj, úgy érzed, hogy a tested mindjárt feladja, amikor még úsznod kell. Minden vágyad, hogy levehesd azt az úszódresszt és lefeküdj” – nyilatkozta a napilapnak.

Hozzátette: „Azt hiszem, a legnagyobb nehézség a mentális része. Valójában az a titok, hogy amikor egy verseny elején állsz, semmiképpen nem szabad a következőre gondolni, teljesen az előtted álló erőfeszítésre kell koncentrálnod. Ha már azon gondolkozol, hogy mi következik, akkor kiestél és vége. Csak akkor eshetsz szét, ha már a falhoz értél. Ekkor a rögeszme a talpra állás. Ismétlem, koncentráltnak kell maradnod. Nincs idő pihenni, nincs idő nézelődni, nincs idő szórakozni.”

A háromszoros olimpiai bajnok beszélt az ünneplésről is: „Emlékszem, hogy még arra sem volt időm, hogy megünnepeljem a győzelmeimet. A dobogón álltam, de nem élveztem a pillanatot, már az utóéletre gondoltam. A regenerálódásra, egy masszázsra, egy jeges fürdőre, ivásra, evésre és a verseny hátralévő részére vonatkozó stratégiámra is. Valójában mindig a buborékodban kell maradnod, és ez az, ami annyira fárasztó, a feszültség nem csökken, miközben általában a verseny végén minden ellazul, a tested és az elméd is”.

A franciák úszójának, Léon Marchand-nak ia adott tanácsot a hazai közönség előtt való szerepléshez: „Nehéz tanácsot adnom egy olyan tehetséges úszónak, mint Léon, de azt mondanám neki, hogy a verseny előtt koncentráljon magára, és ha nyer, élvezze ki a pillanatokat. Ez az egyik legnagyobb bánatom, hogy olyan sokszor kellett visszafognom az érzelmeimet”.

Elolvasom a cikket