India és Kína stabilizálják kapcsolatukat

„Reméljük, hogy Kína és India egy irányba fog dolgozni, és feltárják, hogyan tudnak a szomszédos országok egymás mellett lenni” – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter, miután csütörtökön indiai kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral tárgyalt – számol be az Oroszhirek.hu.

Vang a kínai külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint elmondta, hogy a kínai–indiai kapcsolatoknak fontos hatása van a két országon túl is.

„Mindkét fél érdeke, hogy a kínai–indiai kapcsolatok ismét a helyes útra térjenek” – hangsúlyozta.

A hónap elején a két diplomata találkozott a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozóján a kazahsztáni Asztanában, ahol megállapodtak abban, hogy „diplomáciai és katonai csatornákon keresztül megkettőzik erőfeszítéseiket” a régóta húzódó határviták „mielőbbi megoldása” érdekében.

A két nagyhatalmú szomszéd közötti kapcsolatok 2020-ban megromlottak, amikor a erőik összecsaptak a vitatott hovatartozású Galwan-völgyben, ami mindkét oldalon áldozatokkal járt. Azóta több mint egy tucatnyi tárgyalási fordulóra került sor a vita megoldása érdekében. Jaishankarnak a legutóbbi találkozót követően az X-en (korábban Twitter) közzétett megjegyzései szerint a kapcsolatok stabilizálása a két nemzet „kölcsönös érdeke”, és a „közvetlen kérdéseket” „céltudatosan és sürgősen” kell megközelíteniük.

Tisztázta ugyanakkor, hogy bár az országok megállapodtak abban, hogy „határozott iránymutatást” adnak a vitatott keleti ladakhi régióban zajló kivonulási folyamathoz, biztosítani kell a tényleges ellenőrzési vonal (LAC) és a korábbi megállapodások teljes tiszteletben tartását. Jaishankar azt is kijelentette, hogy az India és Kína közötti kapcsolatok „kivételes jelentőséggel bírnak”, mivel a két legnépesebb nemzet és a világ öt legnagyobb gazdasága közé tartoznak.

„Az a képességünk, hogy biztosítsuk, hogy a kapcsolatok stabilak és előremutatóak legyenek, alapvető fontosságú mind Ázsia, mind a többpólusú világ kilátásai szempontjából” – jegyezte meg.

Nem sokkal azután, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnököt idén megválasztották egymást követő harmadik ciklusra, Jaishankar ragaszkodott ahhoz, hogy Újdelhi a Kínával és Pakisztánnal fennálló határvitáinak megoldására összpontosít. Maga Modi is azt mondta, hogy Újdelhinek és Pekingnek „sürgősen foglalkoznia kell” határvitáikkal, és meg kell oldania a kétoldalú kapcsolatokban tapasztalható „rendellenességet”.

A folyamatos súrlódások ellenére Kína az elmúlt pénzügyi évben India első számú kereskedelmi partnerévé vált, a kétirányú kereskedelem elérte a 118,4 milliárd dollárt. Eközben Peking is kifejezte hajlandóságát, hogy együttműködjön Indiával a kapcsolatok javítása érdekében. Májusban Hszü Feihong megérkezett Delhibe, hogy 18 hónap szünet után újra legyen kínai nagykövet az országban.

Elolvasom a cikket