A görögdinnye nitráttartalmát anélkül is ellenőrizheti, hogy elhagyná az otthonát. Először is vizsgálja meg a bogyó felszínét. A héjának simának és egyenletesnek kell lennie. Ha a görögdinnyén dudorok vannak, az azt jelenti, hogy „felpumpálták”. Általában az ilyen görögdinnyéknek vastag héja van – írja a Sports.kz.
Figyeljen a gyümölcshúsra is. Nem szabad, hogy sárga, széles erezetű legyen. Egy normálisan érett görögdinnyénél ezek az erek általában fehérek és vékonyak.
A gyümölcshúst tegye vízbe. A nitrátos görögdinnye két óra alatt rózsaszínűre vagy vörösre színeződik. Emellett hab jelenhet meg a víz felszínén.
Szakértő azt mondta, hogy a korai görögdinnyében található nitrátok gyomorhuruthoz vagy más emésztőrendszeri problémákhoz vezethetnek. Szerinte az ilyen mérgezés tünete lehet a hőemelkedés.
Ezt megelőzően az Orosz Kiskereskedelmi Szakértők Szövetségének (RAERR) ügyvezető igazgatóhelyettese megjegyezte, hogy július közepe előtt nem szabad görögdinnyét vásárolni. Szerinte azokat kell megvenni, amelyek kopogtatáskor tompa hangot adnak.