Kreml: Trump kezdte a szankciós versenyt

A Fox Newsnak adott interjújában a hét elején Trump rámutatott, hogy az orosz „hadigépezet” legyőzte Napóleont és Hitlert is, így az ukrajnai konfliktus megállítása prioritás kell, hogy legyen számára, ha újraválasztják – számol be az Oroszhirek.hu.

Közben volt külügyminisztere, Mike Pompeo a Wall Street Journalban felvázolta „Trump béketervét”, amely ellentmondani látszott a republikánus jelölt tényleges álláspontjának.

Mindkét ügyet kommentálva Peszkov megdicsérte Trumpot, amiért „olyan mélységben ismeri a történelmet”, mint a jelek szerint kevés más amerikai, de fenntartotta, hogy továbbra is „az amerikai politikai elit képviselője, amely most már határozottan teljes ruszofóbiában szenved”.

„Természetesen láttuk ezt a cikket és különböző más nyilatkozatokat. Soha nem viseltünk rózsaszín szemüveget” – mondta Peszkov újságíróknak.

A Kreml sajtófőnöke emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok Trump elnöksége idején „rengeteg szankciót” vezetett be Oroszország ellen, így Moszkva szempontjából „nincs nagy különbség” közte és más amerikai politikusok között.

„Kicsit több bölcsességet mutat a párbeszéd csatornáinak fenntartása tekintetében, de ez nem sok mindent befolyásol” – zárta Peszkov.

Pompeo véleménycikkében az ukrajnai konfliktust a jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden „gyengeségének” tulajdonította, és azzal vádolta, hogy „a győzelemhez szükséges eszközök nélkül” hagyta Ukrajnát, és „nincs stratégiája a győzelemre”.

A volt külügyminisztériumi vezető szerint az erőn keresztüli béke terve magában foglalná az amerikai gazdaság újjáélesztését; „valódi szankciók” bevezetését Oroszországgal szemben; egy Irán-ellenes blokk létrehozását a Közel-Keleten; a NATO „újjáélesztését”; és 500 milliárd dollár értékű „kölcsönadott” katonai felszerelés adását Ukrajnának, miközben minden korlátozást feloldanak a használatukra vonatkozóan.

Az ukrajnai konfliktus lezárására javasolt feltételei között szerepel a jelenlegi frontvonal befagyasztása, miközben nem ismeri el Oroszország „megszállását és állítólagos annexióját”, jóvátételként átadja Ukrajnának Oroszország befagyasztott központi banki tartalékait, „demilitarizálja” a Krímet, és felveszi Kijevet a NATO-ba és az EU-ba, ami után az Oroszországgal szembeni szankciókat fokozatosan fel lehetne oldani.

Az első Trump-kormányzat idején Pompeo a CIA-t, majd a külügyminisztériumot vezette. Nem vett részt Trump 2024-es kampányában, és semmi nem utal arra, hogy javaslata tükrözné a republikánus jelölt gondolkodását a konfliktus lezárásáról.

Elolvasom a cikket