Legalább 30-an meghaltak egy iskolára mért izraeli csapásban

Tizenöt gyermek és nyolc nő volt a Deir al-Balah központi városában lévő iskolát ért csapás halálos áldozatai között – közölte a Hamász vezette kormány médiahivatala. A médiairoda és a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 100 ember megsebesült – tájékoztat a Reuters.

Az izraeli hadsereg közleményben közölte, hogy célba vette a „Hamász parancsnoki és irányító központját a Gáza középső részén lévő Khadija iskolakomplexumban”. A közlemény szerint az iskolát a csapatok elleni támadások indítására és fegyverraktárként használták, és a csapás előtt figyelmeztették a civileket.

A deir al-Balahi Al-Aqsa kórházban mentőautók sebesült palesztinokat szállítottak az egészségügyi intézménybe. A sebesültek egy része gyalog érkezett, ruhájuk vérfoltos volt.

A Reuters felvételei azt mutatták, hogy az emberek visszatérnek a robbantás helyszínére, hogy ellenőrizzék a holmijukat, és hogy a környéken tüzek égnek. Falakat robbantottak fel, és törmelékek szóródtak szét az iskola udvarán, ahol néhány autó is megrongálódott.

Um Hasan Ali, egy kitelepített nő, aki az iskolában lakik, elmondta, hogy csak néhány hónapja tért vissza Egyiptomból Gázába a lányával, akit oda vittek orvosi kezelésre, és most a lánya megsebesült a támadásban, kórházba szállították.

Egy másik nő, Ibtihal Ahmed a Reutersnek elmondta, hogy egy szomszéd sátrában ült, amikor a súlyos csapásokat hallott.
„Elkezdtem futni, a lányom egy helyen volt, én pedig egy másik helyen, láttam, hogy emberek futnak arra a helyre, ahol a csapás érte. A Khadija iskolában menedéket kereső emberek mind sebesültek, ártatlanok, és ez nem történhet meg velük” – mondta.

A korábbi hasonló csapások során, amelyek polgári infrastruktúrát értek, az izraeli hadsereg a Hamász militáns iszlamista csoportot vádolta a civilek veszélyeztetéséért, azzal vádolva azt, hogy sűrűn lakott városrészekben, iskolákban és kórházakban tevékenykedik fedezékként. A Hamász ezt tagadja.

Korábban a palesztin hivatalos média azt közölte, hogy legalább 14 palesztint öltek meg hajnal óta izraeli támadásokban a déli Khan Júnisz városában, és holttestüket a Nasszer orvosi komplexumba szállították.

Az izraeli hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy ideiglenesen ürítsék ki Khan Júnisz déli negyedeit, és közölték, hogy költözzenek át egy humanitárius területre, Al-Mawasi városrészbe – áll egy katonai közleményben.

A hadsereg közölte, hogy az evakuálásra való felszólítást több médiumon keresztül közölték a lakossággal, hogy csökkentsék a civileket fenyegető veszélyt.

Elolvasom a cikket