Mégis visszatérhet Giorgia Meloni

Az előzmény, hogy Meloni mint az európai parlamenti választások egyik nagy győztese, jogot formált rá, hogy beleszóljon, kik álljanak a következő ciklusban az unió élén, ám Olaf Scholz és Emmanuel Macron – az EPP közreműködésével – félretolta őt – számol be a Mandiner.hu.

A cikk szerzője a firenzei Európai Egyetemi Intézet professzorát, Simon Hixet idézi, aki úgy véli, Von der Leyennek nehéz dolga van, hiszen bár korábban „udvarolt” az olasz politikusnak, ha az ő támogatására szavazott volna a zöldeké helyett, a szocialisták kihátráltak volna mögüle, és akkor biztosan elveszíti a pozícióját.

Pedig – szögezi le a szerző – Meloni jó választásnak tűnt, hiszen egyszerre értett szót Ursula von der Leyennel, aki sok olasz szemében az „uniós nagyképűség” szimbóluma, „és a kifejezetten euroszkeptikus Orbán Viktorral is”.

Ám most jobbról pont az új frakció, a Patrióták Európáért miatt lehetnek nehézségei. Kington a Corriera della Sera egyik publicistáját, Simon Hixet idézi, akinek az a véleménye, hogy Meloni nem állhatott a magyar miniszterelnök mögé, ám mint az európai jobboldal feltörekvő vezére, Von der Leyent sem választhatta.

És ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, még nehezebb lesz ezek között a szerepei között lavíroznia.

Hix egy megoldást lát: Meloni lehet az alternatíva az Európai Néppárt számára, ha „a környezetpárti szövetségnek vége”.

Elolvasom a cikket