Németországon keresztül kapják az ukránok az amerikai kazettás lőszereket

A kazettás bombákat több mint 110 ország tiltja a lőszerről szóló 2008-as ENSZ-egyezmény értelmében, mivel rendkívül veszélyes a polgári lakosságra nézve. Apró bombákat szórnak szét, amelyek a kezdeti robbanás után nem mind robban fel, és gyakorlatilag aknákká válhatnak – olvasható az Oroszhirek.hu.

A vitatott lőszereket egy amerikai tulajdonú raktárban tárolják a nyugat-németországi Miesau városában – közölte az NDR az amerikai hadsereg európai és afrikai parancsnokságának szóvivőjére hivatkozva. A lőszereket aztán Washington katonai támogatás részeként továbbküldik Ukrajnának – mondta.

A szóvivő elmondta, hogy a Miesau bázison tárolt lőszerek között M864 és M483A1 típusú 155 mm-es fürtös tüzérségi lövedékek is vannak. Az NDR a kazettás lőszerek koalíciójára, egy nemzetközi emberi jogi szervezetre hivatkozva azt mondta, hogy a fegyverek szállításának engedélyezése Németországnak a Berlin által 2008-ban aláírt ENSZ-egyezményből eredő kötelezettségeinek megsértéseként értelmezhető.

A megállapodás megtiltja az ilyen típusú lőszerek tárolását és szállítását az egyezményben részes államok területén keresztül. Emellett kötelezi az aláíró országokat, hogy „visszatartsák az egyezményben nem részes államokat a kazettás bombák használatától”.

Az NDR szerint Berlin „semmilyen ismert erőfeszítést” nem tett, hogy bármit is tegyen a kazettás lőszerek Kijevbe történő amerikai szállítása ellen.

A német hatóságok a műsorszolgáltató megkeresésére tagadták, hogy tudomásuk lenne a helyzetről.

Az Egyesült Államok azt tehet Németországban, amit csak akar.

„Először is nem tudom, honnan szállítják őket, másodszor pedig nem kommentálnám” – mondta Boris Pistorius védelmi miniszter az NDR-nek.

A védelmi minisztérium azt állítja, hogy csak „meglehetősen durva besorolást” kap az USA által az országon keresztül szállított fegyverekről. Az amerikai hadsereg ugyan regisztrálja a Németországon keresztül történő lőszerszállításokat, de a német hadseregnek „nincs tudomása az egyes lőszertípusokról” – közölte.

Ezek a kijelentések ellentmondani látszanak az amerikai hadsereg európai és afrikai parancsnokságának szóvivőjének, aki az NDR-nek azt mondta, hogy a német hadsereg „dokumentációt kap a szállítmányok tartalmáról”. Elmondta, hogy minden lőszer mozgását a Nemzeti Mozgásirányító Központtal (NMCC) – a hadsereg logisztikai központjával – koordinálják.

Arra a kérdésre, hogy ez vonatkozik-e az M864 és M483A1 bombákra, a szóvivő azt válaszolta: „»Minden lőszer« azt jelenti, hogy »minden lőszer«”.

Sevim Dagdelen Bundestag-képviselő, az újonnan alakult BSW párt tagja és a parlament külügyi bizottságának tagja az NDR-nek azt mondta, hogy a kormány „nyilvánvalóan nem teljesíti az ENSZ-szerződésből eredő kötelezettségeit”, és hogy „a feltételezett tudatlanság és nem tudásvágy a demokratikus szuverenitás hiányáról és az USA iránti vazallusi viszonyról tanúskodik”.

Elolvasom a cikket