Rengeteget küzdött Celine Dion az olimpiáért

Az Eiffel-tornyon állva énekelte el Céline Dion Édith Piaf Hymne A L’Amour című számát a párizsi olimpia nyitóünnepségén, és szem nem maradt szárazon. Az énekesnő merevember-szindrómája miatt már régóta nem állt színpadon, az éneklés ugyanis olyasmi, amit ez az egyelőre gyógyíthatatlan betegség nagyon megnehezít. A hatszoros Grammy-díjas énekesnő láthatóan elérzékenyült erőteljes előadásának végén, amelyet a közönség hatalmas tapssal és ovációval fogadott.

Céline Dion rengeteget küzdött azért, hogy ezt a pillanatot átélhesse. A betegségével folytatott kemény harcáról dokumentumfilm is készült, melynek egy részletében bemutatják, hogy az énekesnő próbál ugyan énekelni, de nem sikerül. A felvételen Céline Dion ezután könnyekben tör ki. „Olyan érzés volt, mintha valaki fojtogatna” – mondta korábban Céline Dion arról, hogy milyen érzés a merevember-szindrómával élve énekelni. „Pedig én csak énekelni tudok. Ez az, amit egész életemben csináltam. És ezt szeretem a legjobban csinálni.”

Az énekesnő betegségét 2022 augusztusában diagnosztizálták, de akkora már 17 éve küzdött ezzel. A merevember-szindróma gyakran bonyolult, mivel a tünetek sok más betegséghez is hasonlíthatnak. A diagnózis felállításához általában neurológiai vizsgálatok, vérvizsgálatok és izom-elektromiográfia szükséges. A kezelés célja a tünetek enyhítése és az életminőség javítása, ami gyakran izomlazító gyógyszereket, immunterápiát és fizioterápiát foglal magában.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket