Tiltott ételek a királyi család számára

Darren McGrady, egykori királyi séf, megerősítette, hogy a palota szakácsainak tilos olyan ételeket készíteniük, amelyek fokhagymát tartalmaznak. Továbbá a kagylók és a tenger gyümölcsei is tiltólistán szerepelnek az ételmérgezés kockázata miatt. Emellett pedig Károly király etikai problémákra hivatkozva megtiltotta a foie gras, azaz a libamáj fogyasztását, amellyel az állatvédő szervezet, a PETA dicséretét is elnyerte – írja a Life.hu.

Károly király étkezési szokásai

Julian Payne, a király volt sajtófőnöke elmondta:

A király nem eszik ebédet; tehát egy fontos lecke volt számomra az, hogy bőséges reggelivel indítsam a napot vagy néhány snackkel készüljek, hogy kibírjam. A munkanap elég kimerítő. Rádióhírek és szezonális gyümölcssaláta magokkal és teával kezdődik a reggel – magyarázta, majd hozzátette, hogy Károly király kedvencei közé tartozik a vadgomba és a szilva, amelyeket a Highgrove-i kertjéből szed. Emellett szereti a lazacot, sajtot és kekszet. A BBC-nek adott interjújában Károly korábban elmondta, hogy hetente két napot hús- és halmentesen tölt, míg ezen kívül heti egyszer nem eszik semmilyen tejterméket a nap folyamán.

A néhai II. Erzsébet gyomorforgató reggelijétől a királyi család rajongói is kiakadtak

70 éves uralkodása alatt az uralkodó a legfinomabb ételeket fogyasztotta el, de a nap első étkezését illetően egyszerű ízlése volt. Kedvencéért annyira rajongott, hogy megtanulta, hogyan készítse el magának. A királynő egykori inasa, Charles Oliver mindent elárult a „Vacsora a Buckingham-palotában” című könyvében. A könyv egy részletéből kiderül, hogy őfelsége a háborús évek óta rajongott a heringért, és amikor Margit hercegnővel a windsori kastély különböző területeit fedezték fel, „lenyűgöző illatú” ételre bukkantak.

Oliver így ír erről: „Lenyűgözve követték az illat forrását, és Alice Bruce asszony, a kastély akkori házvezetőnőjének magánkonyhája előtt találták magukat. Udvariasan bekopogtak az ajtón, majd beléptek a régimódi konyhába, ahol egy nagy vas tűzhely volt, amelyen éppen heringet sütöttek. Bruce asszony megkóstoltatta a hercegnőkkel az első heringet, és megmutatta nekik, hogyan kell a halat megsütni. A hering számos egyszerű variációban azóta is a királynő kedvence volt, reggelire, sós ételként vagy késő esti vacsoraként fogyasztotta” – írta könyvében a szerző.

Elolvasom a cikket