Trump: Ha Harris nyer, kitör a harmadik világháború

A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel pénteken tartott találkozója előtt Trump ígérte, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború „megoldódna, mégpedig nagyon gyorsan”, ha visszatérne a Fehér Házba – írja az Oroszhirek.hu.

„Ha nem így teszünk, akkor a végén nagy háborúk lesznek a Közel-Keleten” – folytatta.

„És talán egy harmadik világháború. Most közelebb vagyunk egy harmadik világháborúhoz, mint a második világháború óta bármikor. Soha nem voltunk még ilyen közel, mert hozzá nem értő emberek irányítják az országot.”

Trump az ukrajnai konfliktus 2022-es kezdete óta hasonló vádakat fogalmazott meg Biden és Harris ellen. A volt elnök azt állította, hogy a konfliktus soha nem kezdődött volna el, ha ő van hatalmon, és azt ígérte, hogy novemberi megválasztása esetén „24 órán belül” tárgyalóasztalhoz ülteti Moszkvát és Kijevet.

Netanjahu a volt elnök floridai Mar-a-Lago birtokán találkozott Trumppal, egy nappal azután, hogy Washingtonban Bidennel és Harrisszel is találkozott. Az izraeli miniszterelnökkel való személyes találkozója után Harris újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy „kifejezte a miniszterelnöknek komoly aggodalmamat a gázai emberi szenvedés mértéke miatt, beleértve túl sok ártatlan civil halálát”.

Harris megjegyzései állítólag feldühítették Netanjahut, az izraeli vezető egyik tanácsadója pedig azt mondta az Axiosnak, hogy az alelnök sokkal kevésbé volt kritikus a találkozó során.

Trump a Fehér Házban töltött ideje alatt Netanjahu elkötelezett szövetségese volt: Netanjahu kérésére szankciókat vezetett be Iránnal szemben, az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Nyugat-Jeruzsálembe költöztette, és közvetítette az Ábrahám-egyezményt, amelynek keretében Izrael normalizálta kapcsolatait Bahreinnel, az Egyesült Arab Emírségekkel, Marokkóval és Szudánnal.

Ez a kapcsolat azonban megromlott, miután Netanjahu gratulált Bidennek a Trump elleni 2020-as választási győzelméhez. „Azóta nem beszéltem Netanjahuval” – mondta Trump még abban az évben Barak Ravid izraeli újságírónak.

Mielőtt Trump és Netanjahu pénteken a Mar-a-Lago lépcsőjén ölelkezett volna, Trump a Fox Newsnak azt mondta, hogy Izraelnek „gyorsan” be kell fejeznie a gázai háborút, mivel „megtizedelik őket a nyilvánosságban, és tudják, hogy Izrael nem túl jó a PR-ban”.

A hét elején a volt elnök a Truth Social platformján megosztotta a Palesztin Hatóság elnökétől, Mahmúd Abbásztól kapott levelet, aki „erőt és biztonságot” kívánt Trumpnak a hónap elején ellene elkövetett merénylet után. „Köszönöm. Minden jó lesz” – válaszolta Trump Abbásznak. A levél megosztását Trump részéről egyes szakértők úgy értékelték, hogy ezzel befolyást akar szerezni Netanjahuval szemben.

Elolvasom a cikket