Zavar a Trump-táborban

A republikánus stáb arra számított, hogy a volt elnök sikeres televíziós vitaszereplése, majd az ellene végrehajtott merényletkísérlet nyomán egyértelmű előnnyel fordulhat a novemberi választás célegyenesébe – olvasható az atv.hu oldalán.

Ezzel szemben Harris utolérte és egyes felmérések szerint már meg is előzte Donald Trumpot.

A republikánus oldalon már el is kezdődött a bűnbakkeresés – írja a Business Insider elemzése. Az amerikai hírportál szerint, ha nem fordul meg a trend, a felelős J. D. Vance alelnökjelölt lehet, akinek a megítélése a bejelentéstől eltelt szűk két hét alatt nagyon sokat romlott.

Több olyan kijelentése is bejárta a világhálót amelyek nagyon fontos választói csoportokat sértettek, különösen a „frusztrált, gyermektelen macskanő” politikusokkal kapcsolatos évekkel ezelőtti megjegyzése kavart viharokat, amelyet a Tucker Carlsonnak adott interjúban tett.

Jelenleg Trump kiáll az ohiói szenátor választása mellett, de a Business Insider szerint már vizsgálják a kérdést, vajon van-e lehetőség korrigálni ezt, és mást jelölni Vance helyett.

A válasz az, hogy elméletileg igen, de a lépésre nagyon kevés idő maradt, és a politikai kockázatai is óriásiak.

A Republikánus Nemzeti Bizottság szabályzata szerint, ha az alelnökjelölti tisztség, „halál, visszalépés vagy más ok miatt üresedik meg”, akkor a párt újra összehívja országos kongresszusát, hogy döntsön az utódlásról.

A lapnak nyilatkozó egyik volt Trump-kormánytisztviselő szerint „nagyon rossz döntés” volt Vance kiválasztása, és a párt sokkal jobban járt volna Nikki Haley-vel.

Az idő amiatt is szorítja a Trump-csapatot, mert egyes államokban már szeptemberben megkezdődik a levélszavazás, és ehhez előre kinyomtatják a szavazócédulákat is.

A CNN közvélemény-kutatási elemzése szerint 1980 óta Vance a legkevésbé népszerű alelnökjelölt a pártok jelölőgyűlése utáni felmérésekben.

Ugyanakkor már 2020-ban voltak találgatások arról, hogy lecseréli Mike Pence volt alelnököt valaki másra, de Trump cáfolta ezeket a híreket. „Ha ezt tenném, az nagy hűtlenség lenne, mert ő nagyszerű volt” – mondta. (Más kérdés, hogy a 2021. január 6-ai Capitolium elleni ostrom után Pence és Trump szembefordult egymással).

Trump most is megerősítette támogatását Vance iránt, és a Fox Newsnak azt mondta, hogy a szenátor „nagyszerű munkát végez”, és cáfolta azt, hogy másként döntött volna, ha tudja, hogy Harris lesz a várható ellenfele a novemberi választáson.

Az amerikai elnökválasztások történetében eddig egyetlen alkalom volt, hogy menet közben lecseréltek egy már bejelentett alelnökjelöltet.

A demokrata elnökjelölt, George McGovern 1972-ben, mindössze 18 közös nap után ejtette alelnökjelöltjét, Thomas Eagleton missouri szenátort.

Az ok akkor nem politikai, hanem egészségügyi volt, kiderült ugyanis, hogy Eagletont depresszióval kezelték. A csere mégis beárnyékolta a kampányt, mert a választók azt érzékelték, hogy a demokraták elhamarkodottan és rosszul döntöttek, amit már nem tudtak korrigálni azzal, hogy Eagleton helyett egy volt nagykövetet, Sargent Shrivert jelöltek alelnöknek.

Mint ismert, 1972-ben az amerikai történelem egyik legnagyobb arányú, elsöprő győzelmével újraválasztották a republikánus Richard Nixont (aki aztán két évvel később lemondani kényszerült a Watergate-botrány miatt).

Elolvasom a cikket