Ez a tevékenység csökkenti a korai halálozás kockázatát

Skóciai tudósok új tanulmánya kimutatta, hogy a kerékpárosoknál 47%-kal kisebb a korai halálozás kockázata, és 10%-kal alacsonyabb a bármilyen okból történő kórházi kezelés kockázata, mint azoknál, akik autóval vagy vonattal közlekednek – számol be a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.

„Ez a tanulmány megerősíti, hogy az aktív ingázás jót tesz a közegészségügynek, és hozzájárulhat a megbetegedések és a halálozás csökkentéséhez” – olvasható a BMJ Public Health című szaklapban megjelent tudományos közlemény következtetésében – tájékoztat a Sports.kz.

A vizsgálatban több mint 82 000, a vizsgálat kezdetekor 16 és 74 év közötti ember vett részt – és 18 éven át tartott. Az összeírás részeként a résztvevők arról számoltak be, hogy milyen közlekedési módot használnak leggyakrabban a munkába járáshoz. A kutatók rögzítették ezeket az információkat, és elemezték a gyógyszerfelírásokra, a kórházi felvételekre és a betegelhalálozásra vonatkozó adatokat. A kutatók a kerékpározás mellett a gyaloglást is az aktív munkába járással „utazással” tették egyenlővé.

Miután figyelembe vették az olyan tényezőket, mint az életkor és a résztvevők korábban ismert egészségügyi problémái, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a kerékpározás 51%-kal alacsonyabb kockázattal jár a rákban való halálozásban, 24%-kal alacsonyabb a szívbetegséggel való kórházi kezelés kockázatával, és 20%-kal kisebb a valószínűsége annak, hogy a pszichiáterek gyógyszert írnak fel nekik. Ugyanakkor kiderült, hogy a kerékpárosok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba közúti baleset következtében, mint a tömegközlekedést használók.

Elolvasom a cikket