Győzelemmel kezdett a magyar pólóválogatott Franciaország ellen

A legfájóbb vereséget éppen a francia válogatottól szenvedte el a magyar a februári dohai világbajnokságon, ahol a negyeddöntőben 11-10-re maradt alul az együttes, és bizony a felkészülés során, a Margitszigeten is csak 9-9-es döntetlen után, hosszabbításban sikerült 14-12-re nyerni.

Nem lehetett tehát könnyű összecsapásra számítani, hiszen a franciáknak nem sok vesztenivalójuk volt, hiszen vízilabdában egy ilyen összevetésben még nem ők számítanak esélyesnek.

Az első gólt Varga Dénes szerezte, amit emberelőnyből gyorsan kiegyenlítettek a franciák, ám Vígvári Vince előbb ugyancsak emberelőnyből, majd egy távoli bombával helyretette az erőviszonyokat (3-1). Ehhez még Vámos Márton, majd Vígvári is hozzátett még egyet, egyet, így az első negyed végén 5-1-re vezettünk.

A második negyedet Angyal Dániel gólja vezette fel, így már tekintélyes 6-1-es előnyben volt a magyar együttes, sőt Vogel Soma még büntetőt is védett, ám egy megúszást követően Bodegas szépített, sőt egy fordulás követően hatalmas gólt lőtt (6-3), ám mielőtt nagyobb lehetett volna a baj, Jansik Szilárd emberelőnyből négyre növelte a különbséget, Fekete Gergely pedig visszaállította a közte ötöt (8-3). A félidő vége előtt azonban Vernoux kétszer is betalált, így 8-5-re felhozva a franciákat, ám Manhercz a duda előtt 9-5-re növelte az előnyt.

Varga Dénes (b) és a francia Romain Marion Vernoux csatája a Franciaország-Magyarország mérkőzésen

Varga Dénes (b) és a francia Romain Marion Vernoux csatája a Franciaország-Magyarország mérkőzésen

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A második félidőben Crousillat góljára Manhercz válaszolt (10-6), így nem tudtak közelebb jönni a franciák. A vége előtt Vernoux kettősemberelőnyből csökentette 10-7-re a francia hátrányt.

Az utolsó negyedben Jansik gólja visszaállította a négygólos különbséget (11-7), aztán Khasz távoli lövésével (11-8) jöttek vissza a hazaiak, amire Zalánki Gergő válaszolt (12-8). Kiszakadt a francia gólzsák, Khasz és Vernoux találata két gólra csökkentette az előnyünket (12-10.), miközben Vogel még egy újabb büntetőt is védett. Egy perccel a vége előtt Vámos távoli bombája azonban megnyugtatott mindenkit, hiszen 13-10 után már nem maradt idejük a franciáknak a fordításra, de még az egyenlítésre sem. Vernoux és Bodegas még megpróbálta (13-12), ám hiába maradt 4 másodperc, a franciák csak megszorongatni tudtak a magyar válogatottat.

A találkozót követően az ötödik olimpiáján szereplő Varga Dénes arról beszélt, hogy az atmoszféra miatt is fontos volt a győzelem: „Sokat blokkoltunk, amiből jól támadtunk. Nagyon hasonló volt ez a meccs, mint a világbajnokságon, de most nem állt le a gólgyártás.”

Varga Zsolt szövetségi kapitány: „Nehéz helyzet volt az olimpia nyitómérkőzése a franciák ellen, ezért gratulálok a csapatnak. Az elején megint nagyon jól indultunk, később a franciák találtak gólokat, de a végére is maradt bennünk erő. Örülök neki, hogy le tudtuk zárni a meccset, fontos volt ez a győzelem.”

Az utolsó magyar gólt szerző Vámos Márton: „Bármilyen meccset játszunk az olimpián, nagyon jó győzni. A végén bravúrgólokat lőttek a franciák, talán a tévénézőket és a helyszínen szurkolókat megizzasztottuk, de kontroláltuk a mérkőzést. Fontos, hogy az elsőbálozók sem voltak megilletődve. Istenigazából a negyeddöntővel kezdődik majd az olimpia, egy alaplángon kell menni addig, hogy erő is maradjon akkorra.”

Elolvasom a cikket