Iránban az új államfő, Maszúd Peszeskján átvette kinevezési okmányát

MH/ MTI
2024. július 28. vasárnap. 13:17

Iránban az új államfő, Maszúd Peszeskján vasárnap egy mecsetben megtartott szertartást követően átvette kinevezési okmányát, miután megkapta a tisztséghez szükséges jóváhagyást az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjétől, Ali Hamenei ajatollahtól, és ezzel ő lett az iszlám köztársaság kilencedik elnöke.

A fővárosban, Teheránban, a Khomeini-mecsetben tartott ünnepségen az ország politikai elitje, valamint számos külföldi diplomata vett részt.

Peszeskján hivatalosan kedden teszi le hivatali esküjét a parlamentben. Ezt követően bemutatja alelnökeit és a kabinet tagjait is.

A mérsékeltnek tartott Peszeskján július elején nyerte meg az elnökválasztást a keményvonalas jelölt, Szajed Dzsalili ellenében.

Az előrehozott választást azt követően írták ki, hogy az előző elnök, Ebrahim Raiszi májusban helikopterbalesetben életét vesztette.

A 69 éves szívsebész és volt törvényhozó Peszeskján a rendszer iránt lojálisnak számít, de a választási kampányban bel- és külpolitikai reformokat ígért.

„Új reményt ébresztettünk az emberekben, amit nem szabad újbóli reménytelenséggé változtatnunk” – hangoztatta az új elnök.

Elolvasom a cikket