Lehetetlen teljesen elpusztítani a Hamászt, ahogy Benjamin Netanjahu gondolja

MH/ MTI
2024. július 28. vasárnap. 9:41
Frissítve: 2024. július 28. 9:47

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Hamász palesztin szervezet teljes megsemmisítését tartja a Gázai övezetbeli tűzszünet egyik legfontosabb előfeltételének, de ez a feladat irreális – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki malajziai látogatását követően nyilatkozott újságíróknak.

A politikus szavait vasárnap idézte az orosz TASZSZ hírügynökség. Lavrov kifejtette: „Egyelőre nincs kilátás a vérontás befejezésére. Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu a tűzszüneti felhívásokra azt válaszolta, addig nem hagyja abba (a támadásokat), amíg teljesen el nem pusztítja a Hamászt. Szerintem – és ezt az álláspontot sok kollégám is osztja – irreális feladat teljesen elpusztítani egy létező szervezetet, amely elegendő lehetőséggel és támogatással rendelkezik, többek között a muzulmán világban is.”

Az orosz külügyi tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országok új kompromisszumos javaslatokat próbálnak kidolgozni, amelyek az erőszak fokozatos megszüntetését irányozzák elő, „tekintettel arra, hogy Izrael elutasítja az azonnali tűzszünetet”.

Egyes arab országok, Egyiptom, Katar együtt az amerikaiakkal, valamint az izraeliekkel folytatnak találkozókat. A palesztinok sincsenek kizárva a folyamatból, amely végső soron a sorsukat hivatott meghatározni. Ebben a helyzetben Oroszország továbbra is segíteni fogja a palesztin egység helyreállítását – hangsúlyozta Szergej Lavrov.

Elolvasom a cikket