Mészáros Eszter a 15. helyen végzett légpuskában

2024. július 28. vasárnap. 11:32
Frissítve: 2024. július 28. 11:46

A sportlövők második versenynapja 9.15-kor kezdődött a női puskások 10 méteres viadalával a Párizstól csaknem 300 kilométerre délre fekvő Chatearoux közelében lévő Francia Nemzeti Lőtéren. A festőinek aligha nevezhető, panellakásokkal tűzdelt kisváros közelében, kis túlzással a „semmi közepén” álló komplexum a sportág minden igényét kielégíti. Az alapversenyek, így a 10 méteres pályáján zajló események helyszínét is a pálya teljes szélességében lelátó övezi, amely szinte teljesen megtelt a 43 női puskás küzdelmére.

Mészáros Eszter számára nem jól indult az olimpia, a gödöllői sportoló ugyanis betegen, torokgyulladással érkezett Franciaországba, majd a szombati nyitónapon visszafogottan teljesített a vegyes csapat számban. Egy nap alatt azonban úgy tűnt, sikerült túltennie magát a gyengébb eredményen, és a vasárnapot szenzációsan kezdte. Az alapverseny elején jó ritmusban erős tízeseket lőtt, az első tízes sorozatát 105,7, a másodikat 105, a harmadikat pedig 105,8 körrel zárta, így féltávnál az élcsoportban állt, komoly döntőbe jutási esélyekkel.

A negyedik tízes széria elején aztán nem sikerült az addigi magas színvonalat tartania, két 10,3-as lövés után egy 9,3-as következett, s ugyan a folytatásban sikerült némileg javítania, de a 103,1-es sorozattal a középmezőnybe csúszott vissza. Mészáros a folytatásban jobban lőtt, de időről időre becsúszott egy-egy rosszabb lövés, így az ötödik tízes sorozatot 104,2 körrel tudta le, míg az utolsó szériát 104,8-cal, amivel javított a pozícióján, de a döntőre már nem volt esélye, s végül 628,6 körrel a 15. pozícióban zárt.

„Most már teljesen jól érzem magam, a betegségen túlvagyok – mondta az MTI-nek a 22 éves puskás, majd versenye értékelésére is rátért. – A mai kezdésem volt formaszerű, míg a tegnapi gyenge volt, amin túl kellett tenni magam. Jó érzés volt így kezdeni a versenyt, mert izgultam, de tudtam kezelni. A kezdés után a szokásosnál lassabb ritmusban lőttem szépen, folyamatosan. Nem idegeskedtem szinte semmin. Sajnos a vége felé kicsit gyengébb lett, de azzal is dolgoztam és az eredménytől függetlenül szépen megcsináltam az egészet.”

Mészáros Eszter kifejtette, hogy a „féltáv” után lőtt alacsonyabb tízesek nem zavarták, mert tudta, hogy képes kijavítani, és a 9,3 is csak egy kicsit zavarta meg.

„Összességében azt tudom mondani, hogy megtettem minden tőlem telhetőt, és örülök, hogy nyugodt tudtam maradni végig. Az eredményemet pedig nem nagyon tudom hova tenni, mert nem is igazán jó, de nem is igazán rossz” – nyilatkozta a második olimpiáján szereplő magyar puskás, akinek a hétfői nyolcas döntőbe jutáshoz minimum 631,3 körre lett volna szüksége.

A második versenynapon 11.15-től Péni István és Pekler Zalán a férfi légpuska alapversenyében állt lőállásba, 12 órától pedig Major Veronika a női légpisztoly fináléjában szerepel.

Elolvasom a cikket