Öt aranyszabály a fényvédők alkalmazásáról

Kaufmann Angéla
2024. július 29. hétfő. 5:04

Válasszon egy széles spektrumú SPF-et

A széles spektrumú SPF elengedhetetlen ahhoz, hogy megvédje a bőrt az UVA- és UVB-sugárzástól, amelyek mind károsítják a bőrt. Ami igazán döntő fontosságú, ha egy jó bőrápolási rutinról beszélünk, az az, hogy blokkolja a napi UVA-sugarakat, amelyek egész évben jelen vannak.

Míg az UVB a (láthatóbb) égésért felelős UV-fény (és általában erre összpontosítunk, mert a sérülés gyorsan látható), nagyon fontos, hogy az SPF az UVA-val szemben is védelmet nyújtson. Az UVA által okozott károsodás finom ráncokhoz, pigmentációhoz, egyenetlen bőrtextúrához, nagyobb pórusokhoz, a bőr eldurvulásához és a kollagén elvesztéséhez vezet… minden rossz dologhoz. A tengerparti nyaralás nem annyira probléma. Ez a mindennapi, félórás séta ebédidőben, ami az évek során felhalmozódik. A széles spektrumú SPF jelentős védelmet nyújt mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen, ezért minden bőrtónusnak viselnie kell.

Válassza ki a bőrének megfelelő típusú fényvédőt

A fényvédők két kategóriába sorolhatók: kémiai, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint az oxibenzon, amelyek napszűrőként működnek, elnyelve az UV-fényt, hogy megakadályozzák a bőr károsodását; és fizikai, amelyek ásványi alapúak, és általában cink-oxidot és titán-dioxidot tartalmaznak, hogy fizikailag védjék a bőrt, visszaverjék a fényt, valamint elnyeljék azt.

Ne foglalkozzon azzal, hogy mennyit visz fel

Annyira pedánsak lettünk az SPF magas szintjének megfogalmazásában, de ritka, hogy a márkák kifejezzék, mennyire fontos a formula bőséges felhordása a bőrön. Annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű jót tegyen a bőrére, azt tanácsoljuk, hogy negyed teáskanálnyit (vagy 1,25 ml-t) használjon az arcra és a nyakra egyaránt.

Ne hagyatkozzon a sminkre az SPF védelem érdekében

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a napi alapozóban lévő SPF elegendő lesz. Egy speciális fényvédőt kell használnia. A színezett hidratáló krémben lévő SPF 15 valószínűleg nem fogja ezt helyettesíteni, mert ez valójában csak azt jelenti, hogy egy kis UVB-védelmet ad. Nem valószínű, hogy elegendő színezett hidratáló krémet visz fel bőrének minden területére ahhoz, hogy védelmet nyújtson.

Ne viseljen alacsony SPF-et

Az ősrégi kérdés: SPF 30 vagy 50? Mi azt mondjuk, viseljen SPF 50-et. Az UV-fény egy ismert entitás, amely nemcsak idő előtti öregedést, hanem rákot is okoz, és mindkettő kétségtelenül bizonyított. Mindkét dolog nagyon megelőzhető. Az SPF 50 95 százalékos védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, szemben az SPF 30 93 százalékos értékével (ez kétszázalékos különbség, ami idővel egyre nő).

Elolvasom a cikket