Sokkoló felfedezés

A maradványokat növényi eredetű krémekbe fojtották, mielőtt a kamrába zárták őket – a szakértők szerint ez segített megőrizni a testeket – számol be a thesun.co.uk.

A lenyűgöző lelet új és részletes bizonyítékokkal szolgált, amelyekből kiderül, hogyan balzsamozta be az ókori Róma a saját halottait.

Az egyik holttestet borító lepel kicsomagolásakor a csapat felfedezte, hogy az illető kifogástalan állapotban volt. Tekintettel az elhunytra fordított különleges figyelemre és a sírmellékletek kronológiájára, feltételezhető, hogy ő volt annak a családnak a feje, akinek a mauzóleumot építették.

A kutatók egyelőre nem közölték az újonnan talált múmiák képeit.

A régészek korábban rengeteg temetkezési helyet fedeztek fel ugyanezen a területen, amelyek a római köztársaság korától a római császárkorig nyúlnak vissza. A nekropolisz határában tavaly végzett ásatások vezették a régészeket a lezáratlan sírhoz, amelyet „Cerberus sírjának” neveztek el.

Az érintetlen kamra mennyezetén és falain számos freskót találtak. A sír bejáratát egy csodálatos freskó díszítette, amely a görög mitológiából ismert háromfejű kutyát, Kerberoszt ábrázolta, akit az alvilág őrzőjének tartanak. A többfejű fenevadról úgy tartják, hogy megakadályozza, hogy a halottak elmeneküljenek a pokol haragja elől.

Az ősi mitológia néhány híve az X-en, korábbi nevén Twitteren fejezte ki aggodalmát a hátborzongató lelet miatt.

Egy személy azt írta: „Őrizzétek azokat a kapukat”.

Egy másik hozzátette: „Hagyjátok békén a halottakat”, miközben a tudósok a felfedezett maradványok tanulmányozására készülnek.

A Cerberus sírja Guiglianóban található, ahol az ókori görögök az i. e. nyolcadik és hetedik század között telepedtek le.

A Régészeti, Képzőművészeti és Tájvédelmi Főfelügyelőség csapata, amely a felfedezést tette, értetlenül áll a holttestek állapota és a konzerváláshoz használt módszerek előtt. A maradványokat abszinthiumból (üröm) és chenopodiumból (egy évelő gyógynövény nemzetség, amelyet gyakran libatopféléként ismernek) készült krémmel fedték be.

Elolvasom a cikket