Töll László: Ma is hatnak az első világháború következményei

MH/ MTI
2024. július 28. vasárnap. 20:55
Frissítve: 2024. július 28. 21:00

Az ezredes szerint rendkívül jelentős nap az I. világháború kitörésének évfordulója, hiszen a 110 éve kezdődött események, a több mint 4 éven át tartó harcok nemcsak a világ sorsát alakították át, de az emberiség vélekedését is saját magáról.

Úgy vélte, a 20. század nagy konfliktusai is innen eredeztethetők, a II. világháború, vagy akár a hidegháború gyökerei is ide vezetnek vissza. 1914-ben a katonák még minden oldalon büszkén vonultak a frontokra, de a harcok megtörték a boldog békeidők technikai fejlődését, a jóléti társadalmak születését, a ma már szinte mesevilágnak ható régi életformát – tette hozzá.

Csaknem fél évszázaddal korábban az amerikai polgárháború már előrevetítette, hogy az új korszak háborúi egészen mások lesznek, és hamar kiderült, hogy a pompás lovasrohamok és színes egyenruhák ütközeteit a gépek csatája váltja föl. Ez volt az első háború, amelyben már az acél volt az ember ellenfele, és többeket öltek meg a fegyverek, mint a háborút kísérő járványok – fogalmazott.

Töll László hozzátette, ma már elképzelhetetlen az a szenvedés, amit a haditechnika vívmányai okoztak, hiszen az automata fegyverek, a nagy hatású robbanóanyagok, a harci gázok, a repülő, a harckocsi, a lángszóró mind szinte egyszerre jelentek meg a csatatereken.

A katonai újítások nem kímélték a civileket sem, így a hátországok élete ugyancsak teljesen átalakult, de talán nem is ez volt a legsúlyosabb csapás a világra, hanem az, hogy a tömegek halálát látva a következő nemzedék elhitte, hogy az emberi élet értéktelen – mondta. Hozzátette: ezzel magyarázható, hogy a következő korszak minden addiginál nagyobb pusztítást hozott a világra, de az első világháború katonáinak vitézsége legalább azt bizonyította, hogy az emberi természetnek nemcsak mélységei vannak, de magasságai is.

Kötelesség tehát emlékezni az akkori eseményekre, ébren tartani a hősök emlékét és tiszteletét – hangoztatta a 10 országból érkezett katonai hagyományőrzők előtt a miniszteri biztos.

Elolvasom a cikket