Tükörválaszt ígér Moszkva a rakétákért

Oroszország azonnal „mentesítettnek tekinti” magát a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítésére vonatkozó moratórium alól, ha az Egyesült Államok ilyen eszközöket helyez el Németországban – jelentette ki Vlagyimir Putyin vasárnap Szentpéterváron. Az orosz elnök a TASZSZ hírügynökség szerint a haditengerészet napja alkalmából rendezett díszszemlén a tengerészekhez intézett beszédében úgy fogalmazott, ez a helyzet a hidegháborúnak az amerikai megközelítését idézi.

Putyin elmondta, míg Oroszország már régen kilépett ebből a korszakból, addig az Egyesült Államok nem viszonozta ezt. Tükörintézkedéseket fogunk tenni e rendszerek telepítésére, figyelembe véve az USA és szatellitállamainak tevékenységét Európában és a világ más pontjain – ígérte Putyin.

Az elnök a németországi telepítések kapcsán hangsúlyozta, az ilyen fegyverek hatókörén belül „fontos orosz kormányzati és katonai irányító létesítmények, közigazgatási és ipari központok, valamint védelmi infrastruktúrák lesznek – így az az ilyen rakéták – amelyek a jövőben nukleáris robbanófejeket is hordoznak majd – a területünkön lévő célpontokat nagyjából tíz perc alatt elérik.

Emlékeztetett, továbbra is teljes szívvel fogja támogatni a haditengerészet képességeinek megerősítését. Több lesz az ember, a hajók hiperszonikus rakétákat kapnak, de a part menti infrastruktúra, a hírszerzés és a légvédelem is megerősödik.

Elolvasom a cikket