A birkózók szerint az olimpia is ugyanolyan verseny, mint a többi

MH/ MTI
2024. július 29. hétfő. 13:13
Frissítve: 2024. július 29. 13:16

„Az utolsó pár hétben egy sportolónak már elsősorban fejben kell összeszednie magát. Ha edz, nem lesz jobb, és ha nem edz, akkor pedig nem lesz rosszabb” – mondta az MTI-nek Losonczi Dávid, a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjának világbajnoki címvédője a válogatott utolsó hazai, sajtónyilvános edzésén, majd hozzátette, ahogy telik az idő és közeledik a verseny, egyre izgatottabb. „Azért megyek oda, hogy kihozzam magamból a maximumot, és tényleg mindent kiadjak magamból, mert szerintem ez meglátszik majd az eredményen is.”

A versennyel kapcsolatban szinte minden birkózó hasonló véleményen volt, szerintük ez is ugyanolyan verseny, mint a többi, és az olimpiai faluról hallható pletykák sem zavarhatják meg őket, mivel Lévai Zoltán elmondása alapján jól sikerült a felkészülés, és mindent láttak már eddigi edzőtáborozásaik során.

„Gyerekkoromban nagyon sok versenyen részt vettem, így már komolyan mindenfélét láttam, voltak borzasztó körülmények is, de az embernek a feladatára kell koncentrálnia. Egy a cél, hogy azon a mérkőzésen, amire felmegyek, azt tudjam mutatni, amit már edzéseken begyakoroltam” – mondta a kötöttfogású 77 kilóban világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar, majd kiemelte, talán annyiból lesz más az olimpia, hogy más sportágak képviselői is ott lesznek, ez pedig kifejezetten motiváló számára. Lévai szerint édesapja jelenléte 20-30 százalékot is hozzátehet a teljesítményéhez, mivel már fél szavakból is megértik egymást és feltétel nélkül tud alapozni arra, amit idősebb Lévai Zoltán mond a szőnyeg szélén.

„Olyan helyzetekbe kényszerít, amelyben tudja, hogy mit fogok csinálni és meg fogom tudni oldani” – fogalmazott, majd hozzátette, vannak olyan pillanatok, amikor a saját döntésekre kell alapozni. Lévai azt is kijelentette, hogy egyértelműen az aranyérem megszerzése a cél.

Nagy Bernadett, a magyar női birkózók egyetlen képviselője szerint a kiemelésnek köszönhetően tudja, hogy kik azok a versenyzők, akikre elsősorban készülnie kell.

„Elsőre jó lenne, ha egy úgymond könnyebb meccset kapnék, mert utána már mindenképpen bravúrra lesz szükség. Nyilván nagy meccs lenne a következő, de mindent megtennék azért, hogy felém billenjen a mérkőzés” – hangsúlyozta Nagy Bernadett, aki az olimpiai légkört és a záróünnepséget úgy képzeli el, mintha „elvinnének egy gyereket Disneylandbe”.

A legrutinosabb versenyző a csapatból egyértelműen Ligeti Dániel, aki már a harmadik olimpiájára készül, és a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában fog szőnyegre lépni. Az Eb-ezüst- és bronzérmes birkózó nemrég Oroszországban edzőtáborozott, ahol nagyon sok különböző stílusú versenyzővel készült az ötkarikás játékokra.

A Haladás kiválósága kisebb betegséggel küzdött az utóbbi napokban, de örül annak, hogy ez nem a versenyen érte. Ligeti jövő szerdán utazik Párizsba és két nappal később lép szőnyegre, ami szerinte a lehető legjobb opció.

„Nem lesz olyan sok időm arra, hogy egyáltalán felfogjam, mi tetszik vagy mi nem, hanem tényleg csak az adott feladatra tudok koncentrálni. Nem hiszem, bármi kizökkenthet engem, sőt inkább azt gondolom, pluszt fog adni ez a kevés idő, hiszen két nappal előtte még otthon fogok ébredni” – mondta Ligeti, majd hozzátette, éremért szeretne birkózni Párizsban, amivel felülmúlná eddigi legjobb ötkarikás szereplését, a riói hetedik helyet.

Elolvasom a cikket