A „diétás” üdítőital hosszú távon árthat az egészségének

Mit mondanak tehát a kutatások arról, hogyan hat hosszú távon az egészségünkre, ha gyakran fogyasztjuk ezeket?

Mitől édesek a diétás üdítőitalok?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt tanácsolja az embereknek, hogy „csökkentsék cukor napi bevitelét a teljes energiabevitel kevesebb mint 10 százalékára. További egészségügyi előnyökkel járna, ha a napi cukorfogyasztást 5 százalék alá, azaz nagyjából 25 grammra (hat teáskanál) csökkentenék”.

A legtöbb hagyományos üdítőital azonban rengeteg cukrot tartalmaz. Egy normál, 335 milliliteres doboz eredeti Coca-Cola legalább hét teáskanál hozzáadott cukrot tartalmaz.

A diétás üdítőitalokat úgy tervezték, hogy az ízük hasonló legyen a hagyományos üdítőkéhez, de cukor nélkül. A diétás üdítőitalok cukor helyett mesterséges vagy természetes édesítőszereket tartalmaznak.

A mesterséges édesítőszerek közé tartozik az aszpartám, a szacharin és a szukralóz. A természetes édesítőszerek közé tartozik a stevia és a monk gyümölcs kivonat, amelyek növényi forrásból származnak.

Sok mesterséges édesítőszer sokkal édesebb, mint a cukor, így kevesebb kell ugyanahhoz az édességhez.

A diétás üdítőitalokat a hagyományos üdítőitalok egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák, különösen azok számára, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelüket, vagy a testsúlyukat szeretnék kezelni.

Az felnőttek és serdülők körében végzett felmérések azonban azt mutatják, hogy az emberek többsége tisztában van a cukorbevitel csökkentésének előnyeivel, de gyakran nincsenek annyira tisztában azzal, hogy a diétás üdítőitalok hogyan befolyásolhatják az egészséget szélesebb értelemben.

Mit mondanak a kutatások az aszpartámról?

Azoknál az embereknél, akik rendszeresen és gyakran fogyasztanak diétás üdítőitalokat, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség és szívbetegség), mint azoknál, akik nem fogyasztanak diétás üdítőitalokat.

Az összefüggést még az egyéb étrendi és életmódbeli tényezők (például a fizikai aktivitás) figyelembevétele után is megállapították.

2023-ban a WHO bejelentette, hogy a jelentések szerint az aszpartám – a diétás üdítőitalokban használt fő édesítőszer – „valószínűleg rákkeltő az emberre nézve”.

Fontos azonban, hogy a jelentés megjegyezte, hogy jelenleg nincs elegendő tudományos bizonyíték ahhoz, hogy valóban biztosak lehessünk abban, hogy az aszpartám növelheti a rák kockázatát, és hangsúlyozta, hogy alkalmankénti fogyasztása biztonságos.

A diétás üdítőitalok segítenek a testsúly kezelésében?

A nevében szereplő „diétás” szó ellenére a diétás üdítőitalok nem állnak szoros kapcsolatban a testsúlyszabályozással.

A WHO 2022-ben szisztematikus felülvizsgálatot végzett (amikor a kutatók megvizsgálják az összes rendelkezésre álló bizonyítékot egy témában) arról, hogy a mesterséges édesítőszerek használata előnyös-e a testsúlykezelés szempontjából.

Összességében az általuk vizsgált randomizált, kontrollált kísérletek azt sugallták, hogy a mesterséges édesítőszereket használóknál valamivel nagyobb volt a fogyás.

A megfigyeléses vizsgálatok (ahol nem történik beavatkozás, és a résztvevőket idővel megfigyelik) azonban azt találták, hogy a nagy mennyiségű mesterséges édesítőszert fogyasztó embereknél általában magasabb a testtömegindex kockázata, és 76 százalékkal nagyobb az elhízás valószínűsége.
Más szóval a mesterséges édesítőszerek hosszú távon nem biztos, hogy közvetlenül segítenek a testsúly kezelésében. Ennek eredményeképpen a WHO azt tanácsolta, hogy a mesterséges édesítőszereket ne használjuk a testsúly kezelésére.

Állatokon végzett vizsgálatok szerint a mesterséges édesítőszerek nagy mennyiségű fogyasztása jelezheti az agynak, hogy éhezik az üzemanyagból, ami több evéshez vezethet. Az emberek esetében azonban még nincs bizonyíték arra, hogy ez megtörténhetne.

Mi a helyzet a gyulladással és a fogászati problémákkal?

Van néhány korai bizonyíték arra, hogy a mesterséges édesítőszerek irritálhatják az emésztőrendszer nyálkahártyáját, gyulladást okozhatnak, és növelhetik a hasmenés, a székrekedés, a puffadás és más, gyakran az irritábilis bél szindrómához társuló tünetek valószínűségét. Ez a tanulmány azonban megjegyezte, hogy további kutatásokra van szükség.

A diétás üdítőitalok nagy mennyiségét a májbetegségekkel is összefüggésbe hozták, amelyek alapja a gyulladás.

A diétás üdítőitalok fogyasztása a fogerózióval is összefüggésbe hozható.

Sok üdítőital tartalmaz foszfor- és citromsavat, amelyek károsíthatják a fogzománcot, és hozzájárulhatnak a fogerózióhoz.

A mértékletesség a kulcs

Mint a táplálkozás sok más területén, a diétás üdítőitalok esetében is a mértékletesség a kulcs.
Ha alkalmanként diétás üdítőitalokat iszik, az valószínűleg nem károsítja az egészségét, de a gyakori vagy túlzott fogyasztás hosszabb távon növelheti az egészségügyi kockázatokat.
A folyadékpótláshoz továbbra is a sima víz, az infúziós víz, a szénsavas víz, a gyógyteák vagy a tej a legjobb választás.

Elolvasom a cikket