Átokká vált az olimpia Párizs számára

A párizsi olimpia eddig hatalmas csalódás az óriási tömegekre, hetekig tartó foglalásokra és a sportturizmusból befolyó rekordbevételekre számító francai vendéglátás számára, amelynek lezárt utcákkal, üres hotelszobákkal és fösvény látogatókkal kell szembesülnie.

Vajon a francia főváros évek óta tiltakozó lakói ijesztették el az utazókat, vagy a kiszámíthatatlan időjárás, a sporteseményt körülvevő botrányok, valamint a drága szállás- és jegyárak miatt ürült ki Párizs? Esetleg maga az olimpia a hibás?

Általános tévhit, hogy az olimpiai játékok idején a rendező városok robbanásszerű növekedésre számíthatnak a látogatók számában. A sportturizmus csak kisebb eseményeknél tud lendületet adni a vendéglátásnak – nyilatkozta John Grant, az OAG légi közlekedési tanácsadó cég vezető elemzője a CNBC-nek. Bár az előrejelzések nyomán Párizs erős utazási fellendülésre számított, a valóság ennek az ellenezőjét mutatja.

Korábban Londonban, Athénban és Atlantában is visszaesett a nyári látogatók száma, amikor az olimpiai játékoknak adtak otthont. Grant szerint ennek oka, hogy

  • a nézők jelentős része helyi, akiknek nem kell szállást keresniük;
  • a városnéző turisták messziről elkerülik a szurkolók sújtotta városokat;
  • a belvárosok lezárása miatt az üzleti utazások is megszűnnek.

A nagy légitársaságok hatalmas veszteségei is erről árulkodnak: az AirFrance–KLM még július elején közölte, hogy Párizsban az induló és az érkező járatok forgalma is meredeken lezuhant, csütörtökön pedig a vállalat bejelentette, hogy a harmadik negyedévben 150-170 millió eurós bevételkieséssel számol, mert a nyári párizsi látogatások iránti kereslet gyenge volt.

A Delta Air Lines szintén nagy – több mint 92 millió eurós – bevételkiesést prognosztizál, mivel a nyári játékok közvetlen következményeként visszaesett a Franciaországba irányuló utazások száma.

Ha valaki nem az olimpiára megy, akkor messziről elkerüli Párizst. Sőt a jelenlegi trendek alapján egész Franciaország feketelistára került a következő hetekben – kommentálta a visszaesést Ed Bastian, a Delta vezérigazgatója a BBC-nek. Szerinte egyik légitársaság sem növelte jelentősen a kapacitást tavaly augusztushoz képest.

A francia turisztikai hivatal barométere alapján Európából 24, Észak-Amerikából pedig 15 százalékos forgalomnövekedésre számítanak; ezt azonban ellensúlyozza a Közel-Keletről érkezők 42, illetve az Óceániából érkezők számának 30 százalékos visszaesése.

A sportturizmus a szállodákat is megátkozta

A turistaforgalom lassulását a legnagyobb hotelek és a legkisebb Airbnb-k is érzik: a párizsi idegenforgalmi hivatal szerint a kihasználtság július elején várhatóan 60 százalékra esik vissza, ami mintegy 10 százalékpontos csökkenés 2023-hoz képest.

A légitársaságokhoz hasonlóan a szállodák is drágultak, hogy minél nagyobbat kaszálhassanak az olimpiai játékokból – az átlagárak csaknem 70 százalékkal emelkedtek idén júliusban, a tavalyi 202-ről 342 euróra –, és ezzel sikerült lerombolniuk a várt turistahullámot. Emiatt sok szállásadó most kétségbeesetten csökkenti az árait, hogy visszacsalogassa az elüldözött látogatókat.

Egy olyan korszakban, amikor az esemény- és élményközpontú utazás uralja a napot, meglepőnek tűnhet, hogy a globális versenyek csúcsa – ahol a világ legjobb sportolói versenyeznek az egyik legnépszerűbb városban – nem eredményezett nagyobb turistahullámot a rendező fővárosba. A sportturizmusra azonban nem lehet számítani akkor, ha egy ilyen méretű „gyűjtőrendezvényről” van szó.

Azt gondoljuk, hogy az olimpia a nemzeti sport csúcsa. Valójában azonban ez nem egy konkrét esemény, egyik ágazat sincs kiemelve, így a szurkolókra sem lehet számítani. Például lehet teniszaranyat nyerni, de ez nem Wimbledon – magyarázta Grant, aki szerint hiába pazar és befogadó az esemény, nem elég specifikus a sportszerelmesek elcsábításához.

Elolvasom a cikket