Az Alzheimer-kór a 3-as típusú cukorbetegség?

„Ez a tanulmány tovább mélyítette annak a génnek a megértését, amely az Alzheimer-kór legerősebb ismert genetikai kockázati tényezője” – mondja Dr. Guojun Bu, a Mayo Clinic idegkutatója. „Az emberi populáció körülbelül 20 százaléka hordozza az APOE eme kockázatosabb, E4-nek nevezett formáját” – mondja Dr. Bu. A Neuron című szaklapban megjelent tanulmány szerint az Alzheimer-kór-esetek több mint 50 százaléka köthető az APOE4-hez – számol be a newsnetwork.mayoclinic.org.

Elfogadott tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb az Alzheimer-kór kockázata. Ennek egyik oka lehet az agy csökkent vérellátása a sérült erek miatt – magyarázza Dr. Bu. „És emiatt az agy alapvető tápanyagokkal való ellátása is károsodik.”

Dr. Bu úgy találta, hogy a genetika is hibás lehet. Az úgynevezett Alzheimer-gén egy változata, az APOE4, úgy tűnik, zavarja az agysejtek inzulin-felhasználási képességét, amely végül a sejtek éhezését és pusztulását okozhatja. Ezt nem hivatalosan 3-as típusú cukorbetegségnek nevezik. „Amire ez [utal] , az az, hogy az agyuk inzulinhasznosítása vagy jelátvitele nem működik. Az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata náluk körülbelül 10-15-ször nagyobb.”

A kutatók azon tűnődtek, hogy ha az agyi cukorbetegségről van szó, akkor segíthet-e az intranazális ködben adagolt inzulin a betegeken? Egy 2. fázisú klinikai vizsgálat eredményei reményt keltettek. „Az eredmény nagyon pozitív. A betegek kognitív hanyatlása lelassul, ha nem is javul.” A multicentrikus kutatási tanulmány most egy szélesebb körű, harmadik fázisú kísérlettel bővül, a National Institutes of Health támogatásával.

Elolvasom a cikket