Brit pénzügyminiszter: Az új kormány 22 milliárd angol fontnyi államháztartási hiányt örökölt

MH/MTI
2024. július 29. hétfő. 22:04
Frissítve: 2024. július 29. 22:06

A szakminiszter szerint Rishi Sunak volt kormányfő és kabinetje hamis reményekkel kecsegtette az országot. „Utakat ígértek, amelyeket sosem építettek meg, tömegközlekedési eszközöket, amelyek sosem érkeznek meg, kórházakat, amelyekben egyetlen pácienst sem fognak soha kezelni – sorolta. – Úgy költötték a pénzt, mintha nem lenne holnap, mert tudták, hogy valaki másnak kell majd állnia a számlát” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Reeves egyúttal súlyos megszorításokat jelentett be. Első lépésben számos nyugdíjastól megvonják az energiaár-támogatást. Ezen felül január elsejével megszüntetnek egy adózási kiskaput a magániskolák számára. Reeves konzervatív hivatali elődje, Jeremy Hunt azzal vádolta az új kormányt, hogy szándékosan rossz színben tünteti fel a gazdaságot, hogy a választási ígéreteivel ellentétben adóemeléseket tudjon megvalósítani.

Reeves viszont azzal vádolta a konzervatívokat, bizonyos dolgokat „eltitkolnak” a nyilvánosság elől. Példaként hozta fel a konzervatív kormány által Ruandával megkötött, az illegálisan a szigetországba érkező menedékkérők áttelepítését szolgáló – végül nem megvalósult – megállapodását, amely a hivatalostól eltérően nem 400 millió, hanem 700 millió fontba került az adófizetőknek. Beszélt arról is, hogy a már elfogadott, a közalkalmazottaknak szánt béremelésekre nincs fedezet. A pénzügyminiszter mindazonáltal ígéretet tett a megállapodások betartására, valamint Ukrajna további támogatására is, bár erre korábban nem különítettek el elegendő forrást.

A brit kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) időközben jelezte, hogy felülvizsgálja a volt konzervatív kormány legutóbbi éves költségvetéseit.

Elolvasom a cikket