Ezek a vodka „csodálatos” tulajdonságai

A vodkát és más erős alkoholtartalmú italokat csak akkor használták a gyógyászatban, amikor a valódi gyógyszerek a legtöbb ember számára elérhetetlenek voltak – mondta Alekszej Vodovozov orvos a Radio Sputniknak adott interjújában. A tudomány fejlődésével számos biztonságos, hatékony és olcsó módszer jelent meg a betegségek leküzdésére – emlékeztetett – írja a Sports.kz.

„A vodka körül mítoszok és legendák keringenek, ezek azokban az időkben alakultak ki, amikor még nem voltak elérhető gyógyszerek. Gyógyszertári gyógyszereket a XVII-XIX. században csak a nagyon gazdag emberek engedhettek meg maguknak, mások számára pedig maradt a vodka. Ezért egy időben mind fájdalomcsillapítóként, mind fertőtlenítőként, és egyéb gyógyszerként is használták. De mindezekben a hiposztázisokban rendkívül rosszul működik, és ezáltal kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ma már vannak alternatívák, amelyek sokkal jobban működnek” – hangsúlyozta Alekszej Vodovozov.

Különösen, a közkeletű tévhittel ellentétben, a vodka nem segít a fertőző betegségeken, beleértve az akut légúti vírusfertőzéseket is – mondta az orvos.

„Ha alkoholtartalmú italokkal próbáljuk segíteni az immunrendszert, pontosan az ellenkezőjét tesszük. A tudósok nagyon jól leírták az etanol – a vodka fő hatóanyaga – (immunszuppresszív – a szerk.) tulajdonságait. Vagyis egy betegség során ez az ital a fertőzés oldalán áll, nem pedig az ember oldalán. Megértem, hogy egyesek azt mondják: »De nekem segített.« De ez nem tudományos tapasztalat. Nagyszabású vizsgálatok kimutatták, hogy a vodka minden »csodálatos« tulajdonsága a tesztelés során »elpárolog«” – magyarázta Alekszej Vodovozov.

Az alkoholtartalmú italok fogyasztása rendkívül veszélyes az egészségre, és végzetes lehet – folytatta az orvos.

„Farmakológiai szempontból az etanol depresszánsként hat, tompítja az idegsejtek aktivitását. Ennek az anyagnak a nagy dózisa a légző- és szívműködési központok leállásához vezethet. Vagyis etanol-kóma és halálos kimenetel lehetséges, ilyen eseteket már leírtak” – figyelmeztetett Alekszej Vodovozov.

Elolvasom a cikket