Fáj a hátunk?

A WebMD szakértői oldalán részletes leírást olvashatunk a hát és gerincoszlop területén előforduló fájdalmak okairól.

Gerinccel kapcsolatos problémák

A hátfájás gyakran azért fordul elő, mert valami nem stimmel a gerinc ízületeinek, izmainak, porckorongjainak és idegeinek illeszkedésében és mozgásában.

Porckorongsérv vagy porckorong-csúszás: általában kopás okozza. A porckorongsérv fájdalmat okozhat a derék vagy a csípő területén, mert az ott lévő idegeket nyomja.

Dudorodó porckorongok: a porckorongok „kidudorodnak”, de nem annyira, mint a porckorongsérv esetében.

Degeneratív porckorong betegség: a porckorongok, vagyis a gerinc csigolyái közötti „lengéscsillapítók”, zsugorodhatnak vagy elszakadnak. Ez azt okozza, hogy a csontok egymáshoz dörzsölődhetnek. Főleg az időskor előrehaladtával jellemző az előfordulása.

A keresztcsonti ízület gyulladása és kopása: a keresztcsont, a gerinc és a medence találkozásánál helyezkedik el. Fontos szerepe van, mert a felsőtest terhelését átirányítja az alsótestre. Az ízületi porc duzzanata és kopása bekövetkezhet sérülés után, gyulladás, fertőzés vagy akár terhesség miatt.

Gerincferdülés: ha a gericferdülés fennáll, a gerinccsatorna beszűkült. Ez növeli a gerincre és az idegekre nehezedő nyomást. Ennek következtében a lábak és a vállak valószínűleg zsibbadnak.

Nyaki Radiculopathia: különböző, gerincproblémák következtében kialakult fájdalom. Ha a gerincvelőből kilépő ideg, nyomás alá kerül (akár kopás miatt), éles, csíkban jelentkező fájdalmat okozhat az érintett területen. Általában csontsarkantyú vagy porckorongsérv okozza.

Spondylolis: a gerinc degeneratív elváltozása, jellemzően a hát alsó részén. Az ízületi gyulladás gyakran társul porckorongbetegséggel, beleértve a porckorongsérvet is.

Balesetek és sérülések

Autóbalesetek, esések, izomhúzódások, húzódások és törések szintén okai lehetnek a hátfájásnak

Gerinc- vagy csigolyatörések: a gerinc törését okozhatja egy esés, vagy ha csontritkulás áll fenn, amely gyengíti a csontokat.

Rándulások és húzódások: a gerincet és annak ízületeit tartó szalagok, izmok és inak sérülései hátfájáshoz vezethetnek. Ez gyakran akkor fordul elő, amikor felemelünk valamit, és közben megcsavarodik a törzs. Autóbalesetek és sportsérülések miatt is előfordulhat.

Görcsök: ezek akkor alakulnak ki, ha az izmok és inak elszakadnak a hát alsó részén. Jellemzően súlyemelés vagy más sport közben fordulnak elő.

Életmódbeli kiváltó okok

A hátfájást olyan dolgok is előidézhetik, amelyeket a mindennapi életben történnek velünk.

  • Íróasztalnál való görnyedés
  • Nehéz tárgyak felemelése
  • Túlsúly
  • Mozgáshiány
  • Dohányzás
  • Magas sarkú cipő viselése

Furcsa, de érdemes figyelembe venni az érzések által kiváltott fájdalmakat is. A stressz izomfeszültséghez vezethet a hátban, a depresszió és a szorongás pedig felerősítheti a fájdalomérzetet.

Egyéb okok

A hátfájást olyan egészségügyi állapotok is okozhatják, mint például:

Artritisz: ez egy ízületi betegség, amely merevséget, duzzanatot és gyulladást okoz.

Osteoarthritis: ez az ízületi gyulladás leggyakrabban a középkorúakat érinti.

Bechterew-kór: ez az ízületi gyulladásnak egy olyan típusa, amely a gerinc mentén található ízületeket és szalagokat érinti.

Skoliózis, vagyis a gerinc görbülete: ez általában születésétől kezdve jelentkezik. Ha fájdalom jelentkezik, az általában az életkor közepén kezdődik.

Terhesség: a várandósság során felszedett súly, megterhelheti a hátat.

Daganatok: ritka esetekben, a hátban is kialakulhatnak. Általában másodlagos daganat okozhatja, amely kiindulási pontja más testrészben található.

A hátfájás kevésbé gyakori okai a következők

  • Vesekövek és fertőzések.
  • Endometriózis.
  • Csontvelőgyulladás vagy porckorong gyulladás, a gerinc csontjainak és porckorongjainak fertőzései.
  • Fibromyalgia, egy állapot, amely kiterjedt izomfájdalmakat okoz testszerte.

A fájdalom okától függően a kezelés magában foglalhat életmódbeli változtatásokat, gyógyszeres kezelést vagy esetleg műtétet. Egyértelműen az orvosi vizsgálat segíthet kideríteni, mi okozza a hátfájdalmat.

Elolvasom a cikket