Felmérés: az amerikaiak többsége Biden lemondását akarja

A pénteken közzétett felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 52 százaléka egyetért azzal, hogy Bidennek le kellene mondania, mielőtt lejár a mandátuma. Ugyanez a felmérés azt mutatta, hogy 76 százalék támogatta a döntését, hogy visszalépjen a jelöltségtől.

Közvetlenül azután, hogy Biden bejelentette, hogy kiszáll a versenyből, a kongresszus republikánus törvényhozói nyíltan követelni kezdték, hogy távozzon a Fehér Házból, mielőtt lejár a mandátuma.

Mike Johnson képviselőházi elnök a hónap elején azt állította, hogy ha Biden nem alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, akkor „nem alkalmas arra sem, hogy elnökként szolgáljon”, hozzátéve, hogy „azonnal le kell mondania a hivataláról”.

„Nincs meg a mentális vagy kognitív képessége egy politikai kampány vezetéséhez, de még hat hónapig szolgálhat elnökként? Le kellene mondania” – írta Nancy Mace republikánus képviselőnő.

„Hadd fogalmazzak világosan: ha Joe Biden nem tud indulni az újraválasztáson, akkor nem képes arra, hogy a következő hat hónapig elnökként szolgáljon, és még ma le kell mondania” – mondta Scott.

„Bár üdvözöljük a hírt, hogy Amerika egyik legpusztítóbb elnökének nem lesz második ciklusa, ez nagyon keveset változtat a választás tétjén.”

Biden július 21-én jelentette be, hogy befejezi újraválasztási kampányát. A bejelentésre azután került sor, hogy hetek óta egyre nagyobb aggodalom övezte a demokraták és a párt adományozói körében a romló szellemi állapota és az a képessége, hogy novemberben legyőzze Donald Trumpot, különösen a republikánus riválisa elleni vitában nyújtott katasztrofális teljesítménye után. Bár kezdetben ellenállt, de később Biden visszalépett és azzal érvelt, hogy a választás nagy tétje miatt szükség van erre a lépésre.

Visszalépését követően Biden Kamala Harris alelnököt támogatta utódjaként. Harris eddig biztosította Clintonék és Obamáék támogatását, a közvélemény-kutatásokban azonban a legutóbbi felmérések szerint lemaradt a volt amerikai elnök mögött.

Elolvasom a cikket