Gyógymódot találtak a kopaszságra

A tanulmány a Frontiers in Pharmacology című folyóiratban jelent meg – írja a Sports.kz.

A laboratóriumi egereken végzett kísérletek során a cukor ugyanolyan hatásosnak bizonyult a kopaszodó rágcsálók hajának helyreállításában, mint a kereskedelmi forgalomban kapható hajregeneráló gyógyszer, a minoxidil (Rogaine).

A kutatók eredetileg nem a kopaszság gyógymódját keresték, hanem azt akarták kideríteni, hogy a 2dDR cukor segíthet-e a sebgyógyulás felgyorsításában. Miután a 2dDR-t gél formájában felkenték az állatok bőrére, a tudósok azt tapasztalták, hogy a kezelt területeken felgyorsult a haj növekedése, és jelentősen megnőtt a hajszálak vastagsága és sűrűsége.

Kiderült, hogy ez a kedvező hatás annak köszönhető, hogy a 2dDR képes serkenteni a szőrtüszőket tápláló új erek növekedését.

További vizsgálatok azt mutatták, hogy a cukoralapú gél és a minoxidil 20 napos alkalmazása után a férfi kopaszodásban szenvedő egerek hajborítása 80-90 százalékkal helyreállt. A tudósok megjegyezték, hogy a jövőben a 2-deoxi-D-ribóz alapú termékek bekerülhetnek a klinikai gyakorlatba az alopecia areata kezelésében.

Elolvasom a cikket