Halálosak lehetnek az idősek számára ezek az ételek, ha nem vigyáznak

Pontosította, hogy jobb, ha fiatalon nem szeretünk bizonyos italokat és ételeket, akkor az idős korig meg lehet őrizni az egészséget.

Az idős ember minden szerve és rendszere nincs ugyanolyan állapotban, mint fiatalon. Az erőtartalékok már nem ugyanazok – magyarázta Solomatina. – Ha valaki már érett korban gondolkodik azon, hogy változtasson az étrendjén, érdemes kizárni az alkoholt és az édes üdítőket, gyümölcsleveket és a magas cukortartalmú kompótokat.

Idős korban el kell felejteni a zsíros ételeket is, beleértve a gazdag húsleveseket, a sült és a túlzottan sós ételeket. Rendszerint ezekben az években az embernek már problémái vannak a vérnyomással, vagy annak küszöbén áll – jegyezte meg a szakember.

„Előfordulhat, hogy még panaszok sincsenek a nyomásra. De hogy ne provokáljunk, jobb, ha elutasítjuk az erősen sós ételeket. Egy fiatal számára pedig fél üveg savanyú uborka befolyásolja az állapotát, az idősek számára pedig végzetes lehet” – figyelmeztetett Solomatina.

Milyen élelmiszerek távolítják el a méreganyagokat a szervezetből?

Kondrakhin terapeuta felsorolta azokat az ételeket és italokat, amelyek eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből.

A táplálkozási szakértő azt is javasolja, hogy mondjon le mindenről, ami savat és túlzott mennyiségű fehérjét tartalmaz. Ezek további terhelést adnak a májnak és a veséknek, emésztési problémákat okozhatnak.

„Általában bármilyen fehérje (még a hüvelyesek is, nem is beszélve a nehéz húsételekről) rosszul emésztődik és asszimilálódik. Jobb, ha halból, csirkéből, tejtermékekből jutunk hozzá” – javasolta a táplálkozási szakértő.

Veszélyesek az idősek egészségére és a transzzsírok, amelyek magas hőmérsékletű hőkezeléssel képződhetnek, különösen az olajban. Az orvos azt javasolja, hogy mondjunk le a lángosról, a fánkról és hasonló termékekről.

„A következő a listán a margarin és a főzőzsírok, a pálmaolaj, amelyek jelen vannak az olcsó kekszekben, az édességekben és hasonló termékekben. Ezek károsítják sejtjeink anyagát. Ennek következtében a sejtek rosszabbul kezdik elvezetni a tápanyagokat, és nem tisztítják meg magukat jól – magyarázta Solomatina. – A transzzsírok gyulladást okoznak a sejtekben, amire az immunrendszer reagál.”

Ennek eredményeképpen az idős ember testében rendszeresen gyulladásos folyamatok jelennek meg, még olyan tünetek nélkül is, mint a láz és a fájdalom. Ez érinti a szívet és az ereket, az ízületeket és az agyat. Előfordulhat érelmeszesedés és demencia kialakulása is – figyelmeztetett a szakértő.

„Amennyire csak lehet, távolítsuk el a cukrot. Ha sok van belőle a szervezetben, akkor gyulladást is kezd okozni, és a kollagén deformációjához vezet. Az idősek gyakran édességet kívánnak, mert a glükóz beérkezésével az agy elkezdi azt hinni, hogy van energia” – magyarázta a szakértő.

Meg kell válni a magas kalóriatartalmú ételektől, beleértve a gyorséttermi ételeket és az üres kalóriákat is, hangsúlyozta a Vecsernyaja Moszkva beszélgetőpartnere.

„Az időseknél a felesleg pedig gyorsan lerakódik zsírban. Ugyanakkor az izomtömeg is csökken” – biztosított Solomatina.

A dióféléket is ajánlott jelentősen korlátozni az étrendben, mert ugyan egészséges zsírokat és rostokat tartalmaznak, de sok kalóriát is.

„A növényi olajok szintén nagyon kalóriadúsak, de tartalmaznak zsírsavakat és omega-3 zsírsavakat. Sok idősebb ember kedveli a finomítatlan olajat, azt gondolván, hogy az egészséges. De ha mindenre ezt használjuk, akkor több omega-6 lesz a szervezetben, mint omega-3. Ennek következtében az egészséges olaj gyulladást okozhat” – tájékoztatott a táplálkozási szakértő.

Emellett azt javasolja, hogy a fűszeres ételekkel is legyünk rendkívül óvatosak. Ha már károsodtak a nyálkahártyák, különböző rohamok léphetnek fel.

„Fontos a testsúly megtartása. A felesleges kilók cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri betegségekhez, onkológiához, szívinfarktushoz és stroke-hoz, demenciához vezetnek. Az étkezés idős korban nagyon fontos, sok múlik rajta” – tette hozzá Solomatina.

Ami a kávét és a teát illeti, kevesebb cukrot kell hozzáadni és hígítani kell őket. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kávé és az erős tea folyadékot von el a szervezetből, amit fontos kompenzálni – zárta a táplálkozási szakértő.

Elolvasom a cikket