Igazi csodaszer ízületi gyulladás esetén

Szirtes Györgyi
2024. július 29. hétfő. 9:06
Frissítve: 2024. július 29. 9:07

A nordic walking egyre népszerűbb mind a kardio-, mind az erőnléti edzés előnyei miatt. Amellett, hogy a pulzusszámot is megemeli, teljes testet igénybe vevő gyakorlat, amely speciális botokkal aktiválja a felsőtestet járás közben. Azoknak is remek edzés, akiknek ízületi problémáik vannak, például ízületi gyulladással küzdenek.

A finnországi eredetű nordic walking egy alacsony terhelésű gyakorlat, amely speciális sétabotok használatával történik. A sífutáshoz hasonlóan a botokat a kar meghosszabbításaként használják. A botok használata segít aktiválni a felsőtest izmait, így a teljes testet edzi.

Ez azonban különbözik a gyaloglástól vagy a túrázástól, ahol a botok az egyensúlyt és a stabilitást szolgálják. Ezen tevékenységek során a botokat a test előtt tartják, hogy javítsák az egyensúlyt. Minden egyes lépésnél erőt fejt ki a botra, hogy segítsen a testét gyorsabban előre mozgatni, így növelve az edzés intenzitását anélkül, hogy az ízületekre gyakorolt hatás növekedne.

A nordic walking jó alternatívája lehet a hagyományos kardió edzésformáknak az ízületi fájdalmakkal vagy ízületi gyulladással küzdők számára. Séta közben a botok segítenek a súly újraelosztásában, és csökkenthetik az ízületi terhelést, valamint növelhetik az izomerősséget. Ez segíthet csökkenteni a fájdalmakat, amelyek jellemzően a hosszan tartó, nagy terheléssel járó testmozgással, például futással járnak. Bár egyesek a botok használatát előnyösnek találhatják, egyes kutatások szerint a hagyományos gyaloglás és a nordic walking között alig van különbség az ízületekre gyakorolt hatás tekintetében.

A nordic walking kiváló, alacsony terheléssel járó lehetőség azok számára, akik szeretnék növelni szív- és érrendszeri fittségüket. Azáltal, hogy a felsőtest izmait is igénybe veszi, a szervezetnek több vért kell kipumpálnia a szíven keresztül, így nagyobb mértékben kell igénybe vennie a szív- és légzőrendszerét.

Egy nyolc, szívbetegségben szenvedő embereken végzett vizsgálat szerint a nordic walking programokban részt vevőknek jelentősen javult a fizikai kapacitása, az edzés időtartama és az oxigénfelvétel a hagyományos szívrehabilitációs programokban részt vevőkhöz képest.

A nordic walking a felső- és az alsótest izmait veszi célba, így kiváló egész testes edzés.

Mind a hagyományos gyaloglás, mind a nordic walking az alsótest izmait, például a vádlit, a combfeszítőket, a feneket és a négyfejűizmokat használja. Érdekes módon úgy tűnik, hogy a nordic walking hatékonyabban aktiválja ezeket az izmokat. Ezenkívül a nordic walking botok használata segít aktiválni a felsőtest izmait, például a hátizmot, a trapézizmot, de az alkarhajlítók, a mellizmok, a deltoidok és a tricepsz is átmozgatásra kerül. Ráadásul a hasizmokat is hatékonyabban célozza meg.

A nordic walking jobb alternatívája lehet a hagyományos gyaloglásnak az idősebb felnőttek számára. Egy tanulmány szerint hatékonynak bizonyult az életminőség, a dinamikus egyensúly, az alsótest izomerejének és az aerob kapacitás javításában.

A hagyományos gyalogláshoz képest a nordic walking jobban igénybe veszi a felsőtest izmait, ami nagyobb energiafelhasználást igényel. Egy 77 egyetemi hallgató bevonásával végzett kilenc hónapos vizsgálat 18 százalékkal nagyobb mértékű zsírtömeg-csökkenést mutatott ki a kontrollcsoporthoz képest, akik az egyetemi tanterv alapján rendszeres testmozgást végeztek.

Elolvasom a cikket