Ki nem ehet szilvát?

A szilva finom és hasznos gyümölcs, amelyet sajnos nem mindenki fogyaszthat. A szilva összetételének és tulajdonságainak bizonyos jellemzői miatt fogyasztása egyszerre több embercsoport számára nem ajánlott.

Cukorbetegek

A szilva sok cukrot tartalmaz, amelynek fogyasztása a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez vezethet, ami negatív hatással van az egészségre. Ha nincs ereje megbirkózni a vágyával, hogy kipróbálja kedvenc gyümölcsét, akkor javasoljuk, hogy vásároljon kevésbé édes fajtájú szilvát, például ternovkát.

Emésztési problémákkal küzdő emberek

A szilva nagy mennyiségű rostot tartalmaz. A legtöbb ember számára ez nagyon pozitív tény, mert az élelmi rostok hasznosak a bélműködés szempontjából. De nem azoknak, akiknél irritábilis bél szindrómát diagnosztizáltak, vagy gyakori székrekedésük, illetve egyéb emésztési problémáik vannak. Az ilyen embereknél a szilva fogyasztása kellemetlenséget és hasi fájdalmat okozhat.

Allergiában/intoleranciában szenvedők

A szilva egyes embereknél allergiás reakciókat okozhat. A szilvaallergia tünetei közé tartozhat a viszketés, a bőrpír, az ajkak és a nyelv duzzanata.

A vesebetegségben szenvedők

A szilva oxalátokat tartalmaz, ami a veseproblémákkal küzdő embereknél felgyorsíthatja a vesekövek kialakulását. Nekik azt tanácsolják a nefrológusok, hogy korlátozzák a szilvafogyasztást, hogy elkerüljék az állapot súlyosbodását.

Elolvasom a cikket