Kiderült, kik állnak a francia vasúti szabotázs mögött

MH/ MTI
2024. július 29. hétfő. 14:21
Frissítve: 2024. július 29. 14:24

Ezenkívül vasárnap letartóztattak egy ultrabaloldali aktivistát az állami vasúttársaság, az SNCF egyik létesítményénél Normandiában – közölték rendőrségi források az AFP hírügynökséggel hétfőn.

Az ügyvivő kormány tárcavezetője a France 2 köztelevízióban megerősítette, hogy a „szabotázs szándékos, nagyon precíz és rendkívül célzott volt”.

„Ez az ultrabaloldal hagyományos cselekvési módja” – hangsúlyozta Darmanin. Arra a kérdésre, hogy „a beazonosított profilok” közel álltak-e az ultrabaloldalhoz, így válaszolt: „Óvatosnak kell lennünk (…), a kérdés az, hogy manipulálták-e őket, vagy a saját nevükben léptek fel.”

„Ezek olyan emberek, akik közel kerülhetnek ehhez a mozgalomhoz” – hívta fel a figyelmet.

Ezenkívül vasárnap letartóztattak egy ultrabaloldali aktivistát az SNCF egyik telephelyén, Oisselben.

A gyanúsított járművében „az SNCF műszaki telephelyeinek belépőkulcsai”, „drótvágók”, egy „univerzális kulcskészlet”, valamint az ultrabaloldaliakhoz köthető irodalom volt – jelezték rendőrségi források az AFP-nek. A férfit Rouenban őrizetbe helyezték.

Azt is közölte a rendőrség, hogy több francia internetszolgáltató, például a Free és az SFR optikai hálózatait érintő „éjszakai szabotázs” történt hétfőre virradóra éjjel hat megyében. Párizs, az olimpiai játékok helyszíne nem volt érintett – tette hozzá ugyanez a forrás, hozzátéve, hogy az érintett megyék Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse és Drôme voltak.

Gérald Darmanin a szabotázst támogató üzenetet kommentálva – amelyet szombaton több médium is megkapott –, elmondta, hogy ez „valami olyasmi, ami a támadás vállalásának tűnik”. „Óvatosnak kell lennünk, mert ez lehet nem valós vállalás is” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a titkosszolgálatok részéről történt-e „hiba”, a miniszter arra emlékeztetett, hogy Franciaország incidensek nélkül rendezte meg a világ legnagyobb eseményét, az olimpiai játékok megnyitóját.

Az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, illetve szabadságra indult Párizsból, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel.

A szuperexpressz TGV-hálózat három nagy elosztó pontján elvágták és felgyújtották a sínek mentén futó, a járművezetők számára a biztonsági információk továbbítását szolgáló optikai kábeleket. A nyomozáshoz közel álló források szerint ez egy „jól előkészített” akció volt, amelyet „ugyanaz a struktúra” szervezett.

Elolvasom a cikket