Meglepő az oka, miért zuhanyoznak minden ugrás után az olimpiai műugrók

Még azok is elsiklanak egy-egy apró részlet felett, akik imádják nézni az olimpiát. Kevesen gondolkodhattak el például azon, hogy vajon a műugrók és toronyugrók miért zuhanyoznak minden számuk után. Természetesnek gondoltuk, hogy a klóros víztől tisztítják meg a bőrüket, de valójában nem erről van szó – írja a life.hu.

A műugrás és a toronyugrás is rendkívül látványos, de azzal, hogy mi történik azután, hogy a sportoló vízbe ért, már nem sokan foglalkoznak.

Minden ugrás után lezuhanyoznak, de a legtöbben nem töprengtek el azon, hogy vajon miért. Egészségügyi szakértők szerint, ha minden ugrás után lezuhanyoznak, megelőzhetik az izomgörcsöket és a sérüléseket.

Még a 2020-as tokiói olimpián az Egyesült Államok műugró edzője, Jacob Brehmer azt mondta: „Általában miután egy sportoló végrehajt egy ugrást, jó ideig várnia kell a következőig. A medence körül a levegő hőmérséklete kicsit hűvös lehet, így a zuhany segíthet melegen tartani az izmokat.”

Hozzátette: „Ez egy olyan precíz és gyors sport, ha az ugró kicsit is fázik és feszül, az nagyban befolyásolhatja a teljesítményét.”

Elolvasom a cikket