Mi állhat a szájszárazság mögött?

A szájszárazság gyakori állapot, amely számos okból előfordulhat. Jellemzője a szájüregben jelentkező szárazságérzet és kellemetlen érzés, valamint a nyál mennyiségének csökkenése.

A szájszárazságot különböző betegségek okozhatják. Az egyik ilyen betegség a Seguin-szindróma, amelyet a száj, a szem és más nyálkahártyák krónikus szárazsága jellemez. Ez a szindróma lehet autoimmun, és akkor lép fel, amikor a szervezet immunrendszere megtámadja a nyáltermelésért felelős saját mirigyeket.

A cukorbetegség szintén oka lehet a szájszárazságnak. A cukorbetegség magas vércukorszintje a nyálmirigyek működésének károsodásához vezethet, ami viszont szájszárazsághoz vezet.

Bizonyos gyógyszerek szedése szintén okozhat szájszárazságot. Bizonyos gyógyszerek, például az antihisztaminok, a depresszió elleni gyógyszerek és a vérnyomáscsökkentők csökkenthetik a nyáltermelést.

A krónikus stressz egy másik tényező, amely szájszárazságot okozhat. A stressz hatással lehet a nyálmirigyekre, és csökkent nyáltermeléshez vezethet, ami szájszárazsághoz vezet.

A fej- és nyaki daganatos megbetegedések kezelésének sugárterápiája szájszárazságot okozhat. Ennek oka, hogy a sugárzás károsíthatja a nyálmirigyeket és csökkentheti azok működését.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás szintén szájszárazságot okozhat. Az alkohol és a nikotin csökkentheti a nyáltermelést, és szájszárazságot okozhat.

Elolvasom a cikket