Miért repülnek sokszor ablaknak a madarak

Amikor meglátják magukat a visszatükröződésben, sokszor illetéktelen behatolót érzékelnek, és támadásba lendülnek. Ez nemcsak a tojásaik és fészkük védelmére irányuló reflex, hanem a potenciális társak figyelmét is így akarják felhívni magukra.

Természetesen mindenki számára jobb lenne, ha elkerülhető lenne a madártámadás és az állatok sérülése.

Szerencsére van néhány meglehetősen egyszerű praktika, amellyel csökkenthető az ilyen balesetek előfordulásának gyakorisága – ezek közül a legnyilvánvalóbb, hogy eltávolítjuk a madarat bosszantó visszatükröződést, például fóliával látjuk el az ablakot. A British Trust for Ornithology szerint emellett a felületekhez való hozzáférés növényekkel történő akadályozása is segíthet.

Ha egy madár nekicsapódott az épületnek, emberi segítségre lehet szüksége. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy él-e még. A legegyszerűbb módja ennek, ha ellenőrizzük a lábat: ha az mozog, valószínűleg csak eszméletlen, ha nem, akkor nagy valószínűséggel elpusztult az egyed. A sérült, de még élő állatokat óvatosan fel kell emelni, ezt követően pedig ajánlott szakértő segítségét kérni.

Elolvasom a cikket