Mikor kell kidobni a lejárt kozmetikumokat?

Azt, hogy egy kozmetikum megromlott, azonnal észre lehet venni, hiszen megváltozik az állaga, avas szag érződik belőle. Ilyenkor érdemes azonnal kidobni, hiszen a romlott krém, vagy rúzs akár kárt is tehet a bőrben. A kozmetikumok csomagolásán mindig feltüntetik, hogy felbontás után mennyi ideig használhatóak, ezt egy tégelyt formázó ikon mutatja.

Ha a tégelyen 6M jelzés van, akkor felbontás után hat hónap a szavatossága az adott terméknek.

Krémek

A megromlott krémek összeesnek, akár repedések jelenhetnek meg a felületükön, de a legbiztosabb jel a kellemetlen illat. Ha ilyen érz, azonnal szabaduljon meg a maradéktól, mert irritációt okozhat.

  • A krémek, alapozók szavatossági ideje 6-12 hónap

Dezodorok

Az izzadásgátló stiftek idővel kiszáradnak, elveszítik nedvességtartalmukat. Sok ilyen termékben van alkohol, ami idővel elillan belőle, ezért mennek tönkre.

  • A dezodorok szavatossági ideje 2-3 év

Púderek, szemhéjpúderek, pirosítók

A por alapú kozmetikumok 1-2 év alatt romlanak meg. Érdemes velük együtt a sminkecseteket is lecserélni, hiszen a sörtékbe tapadt maradék ugyanúgy megromlik, tehát azt sem érdemes tovább használni.

  • A por kozmetikumok szavatossága 12-24 hónap

Folyékony alapozók

Az arcbőr tökéletesítésére használt alapozókat és korrektorokat elvileg hathavonta kellene cserélni, mert a benne található anyagok vesztenek a minőségükből. Ha mégis azt szeretné, hogy kedvenc alapozója fél évnél tovább is kibírja, akkor tartsa a hűtőben, pláne nyáron – a meleg ugyanis roncsolja az adalékanyagokat.

  • Az alapozók és BB krémek szavatossági ideje 6-12 hónap
  • Szájfények és rúzsok
  • Ezeket nem érdemes két évnél tovább használni, ugyanis bebüdösödnek, és állaguk is megváltozik.
  • A rúzsok, szájfények szavatossági ideje 1-2 év
    Szempillaspirálok
    A nedves-krémes közeg eszményi élőhely a kórokozók számára, így itt tanyáznak a legtöbben. Ha ritkán használja a spirálját, elég hathavonta lecserélni, ha azonban naponta sminkeli magát, akkor három hónapnál tovább ne tartogasa.
  • A szempillaspirálok szavatossági ideje 3 hónap

Jó tanács:

Tárolja a hűtőben a kozmetikumait, a nagy meleg nem tesz jót nekik. Utazáshoz pedig szerezzen be mini kiszerelést, hogy ne kelljen a hatalmas flakonokat cipelnie a bőröndben.

Elolvasom a cikket