Ők a leggazdagabb zenészek

Annak ellenére, hogy a zeneipar dollármilliárdokat termel, egy átlagos művész nem keres ennyi pénzt. Bruce Springsteen a legújabb, aki csatlakozott azon zenészek ritka csoportjához, akik elérték a milliárdos státuszt.

Bruce Springsteen lett a legújabb milliárdos zenész

A Spotify állítólag 0,003 és 0,005 dollár közötti összeget fizet az előadóknak streamenként, attól függően, hogy hol játsszák a zenéjüket, és milyen típusú előfizetéssel rendelkezik a hallgató. A terjesztők és a lemezkiadók is egyre inkább csökkenthetik a profitot. Sok zenész a streamelésből származó bevételeit turnézással, márkaszerződésekkel és egyéb vállalkozásokkal egészíti ki. Nem meglepő tehát, hogy hihetetlenül ritka, hogy a zenészek milliárdosokká váljanak.

De mely énekesek tagjai a milliárdos klubnak? Íme a lista:

1. Bruce Springsteen

A Forbes szerint nettó vagyona 1,1 milliárd dollár. Bruce hat évtizede zenész, és több, mint 140 millió albumot adott el világszerte. Azon ritka zenészek egyike, aki saját dalaival kereste milliárdjait, és ennek nagy része a turnéjából származik. Legutóbb három hónapos európai és brit turnéra indult, bár a 74 éves énekes egészségi problémája miatt több európai állomását is lemondta. Pontosan nem lehetett tudni, mi baja volt, csak annyit, hogy az a hangját is érintette, ezért orvosai tíz napra megtiltották neki, hogy színpadra álljon.

2. Paul McCartney

A Beatles sztárja volt az első brit zenész, aki milliárdos lett, hiszen jelenleg vagyona nagyjából 1,3 milliárd dollárra tehető. A jövedelmének ugrásszerű növekedéséhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy Beyoncé feldolgozta a Blackbird című számukat.

3. Taylor Swift

Taylor Swift korábban, 2024-ben került fel a Forbes milliárdos listájára, amikor 1,3 milliárd dollárra becsülték a vagyonát. Ő volt az első zenész, aki kizárólag dalszerzésből és turnézásból (The Eras Tourja minden idők egyik legsikeresebb turnéja) érte el ezt a mérföldkövet, hiszen vagyonából több, mint 500 millió dollárt zenei jogdíjakból és turnézásból szerezte.

4. Rihanna

Annak ellenére, hogy 2016 óta nem adott ki új albumot, Rihanna lenyűgöző 1,4 milliárd dollárt ér – és ennek nagy része a mellékállásaiból származik. Amellett, hogy Rihanna listavezető zenész, 50 százalékos részesedéssel rendelkezik sminkmárkájában, a Fenty Beauty-ban. A 2017-ben elindított sminkcsalád viharos lendülettel vette be a világot 50 árnyalatú alapozóválasztékával, amely a sötétebb bőrtónusú nőknek is megfelelt.

Amellett, hogy Rihanna listavezető zenész, 50 százalékos részesedéssel rendelkezik sminkmárkájában, a Fenty Beauty-ban

Amellett, hogy Rihanna listavezető zenész, 50 százalékos részesedéssel rendelkezik sminkmárkájában, a Fenty Beauty-ban

Fotó: Getty Images via AFP/Getty Images North America/Leon Bennett

5. Jay Z

A rapper a világ legjobban kereső zenésze, 2,5 milliárd dollárral. Jay Z minden idők egyik legkelendőbb hip-hop előadója, de ennek a bevételnek a nagy része az ügyes üzleti érzékének köszönhető. Sokszínű vagyonportfólióval rendelkezik, többek között a pezsgőbirodalmával, az Armand de Brignac-kal, valamint a D’ussé konyakmárkájával, amelynek többségi részesedését még 2023-ban adta el. Számos képzőművészeti alkotás, köztük Jean-Michel Basqiuat művei is a tulajdonában vannak, és olyan cégekben van részesedése, mint a Block és az Uber. Emellett továbbra is kulcsfigurája a Roc Nationnek, amelyet 2008-ban alapított.

6. Jimmy Buffett

A néhai Jimmy Buffett talán nem volt olyan ismert, mint Jay-Z és Rihanna. Azonban 2023-as halálakor egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkezett. A vezetéknév ellenére nem áll rokonságban a szintén milliárdos Warren Buffett-tel – de az énekes-dalszerzőnek volt érzéke a tőkefelhalmozáshoz. Jimmy Margaritaville márkája szállodákra, kaszinókra, éttermekre, sörökre, sőt még nyugdíjas közösségekre is kiterjedt. 1992-ben elindította a Margaritaville Recordsot, amelyet az MCA Records forgalmazott. Amikor ez a megállapodás 1996-ban megszűnt, 1999-ben pedig megalapította a Mailboat Records-ot.

Elolvasom a cikket