Római kori padlót találtak a tenger fenekén

Egy elmerült római kori villa gyönyörű márványpadlóját tárták fel az olaszországi Bacoliban egy helyreállítási projekt során – számol be az Arkeonews. A CSR Restauro Beni Culturali és a Naumacos Underwater Archaeology and Technology munkatársai a Baiae víz alatti régészeti parkban dolgoztak – tájékoztat az ng.24.hu.

A Nápoly mellett fekvő helyszín a legjelentősebb, a Római Birodalomhoz kötődő víz alatti lelőhely. Baiae az előkelők népszerű üdülőhelye volt számos pazar villával, a talajmozgások és a vulkáni tevékenység miatt azonban a település egyes részei idővel a tengerbe kerültek.

A most felfedezett padlót precízen vágott kő- és márványdarabokból hozták létre, bonyolult geometriai mintákat alakítva ki. A mozaikokkal ellentétben az ilyen, opus sectile típusú padlókat nem kis, egyforma méretű elemekből, hanem aprólékosan megformált, nagyobb, puzzleszerű darabokból készítették. A technikának köszönhetően bonyolultabb formák is kialakíthatóak voltak.

A padló nagyjából 250 négyzetméteres, és a Római Birodalom végnapjaira datálható.

Meglepő módon használt márványból építették, valószínűleg a költségek csökkentése érdekében, amely azt tükrözi, hogy abban az időben még a leggazdagabbak is pénzügyi nehézségekkel küzdöttek.

Bár a restaurálási projekt még folyamatban van, a régészek már most nagyon igényes munkaként jellemezték a padlót. A szakértők a következő hetekben folytatják a munkát, és reményeik szerint újabb fejleményekről tudnak majd beszámolni.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket