Tíz év alatt ezermilliárd forint víziközmű-fejlesztésre

MH/ MTI
2024. július 29. hétfő. 18:44

A kormány az elmúlt tíz évben több mint ezermilliárd forintot fordított víziközmű-fejlesztésre az ország egész területén, aminek eredményeként mára szinte minden háztartásban van egészséges ivóvíz, a szennyvízkezeléssel való ellátottság pedig meghaladja a 80 százalékot – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) víziközmű-ágazatért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben.

V. Németh Zsolt a Keleti-főcsatorna felszíni ivóvíztisztító és a Debrecen 1. számú vízműtelep között húzódó távvezetékek korszerűsítésének projektzáró rendezvényén ugyanakkor elismerte, hogy kevesebb erőforrás jutott a már meglévő víziközmű-hálózat állagmegóvására, aminek kompenzálására most országos rekonstrukciós programot indítanak.

A hatékonyság érdekében megtörtént az ágazat strukturális átalakítása is: a 2010-ben megkezdett integrációs folyamat eredményeként a korábbi mintegy négyszáz szervezet helyett ma 36 szolgáltató biztosítja az ivóvíz-szolgáltatást, a szennyvíz-elvezetést és -tisztítást, ebből 18 többségi állami tulajdonban van – fűzte hozzá az államtitkár.

A projektzárón elhangzott: tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti-főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósult meg.

Elolvasom a cikket