Új szintre lép Kína és Olaszország kapcsolata

MH/ MTI
2024. július 29. hétfő. 18:31

Ez a szellemiség jellemzi Kína nagyszabású kereskedelmi és beruházási kezdeményezését, az Egy övezet – egy utat, más néven az új selyemutat – emlékeztetett Hszi. A kétoldalú kapcsolatokat történelmi dimenzióból, stratégiai magasságból és hosszú távú perspektívából kell szemlélni – szögezte le.

Olaszország 2019-ben a hét ipari nagyhatalom (G7) közül egyedüliként csatlakozott a kezdeményezéshez, a Meloni vezette kormány viszont idén márciusban már nem újította meg ezt, mert indoklása szerint nem hozta meg a várt eredményeket. Róma ettől függetlenül hangoztatta, hogy folytatni kell a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítását.

Meloni most kijelentette: „nemzetközi szinten egyre nagyobb a bizonytalanság, és Kína megkerülhetetlenül fontos párbeszédpartner ebben a dinamikában”.

Az olasz kormányfő szerint „Olaszország fontos szerepet játszhat a Kína és az Európai Unió közötti párbeszédben, a kereskedelmi feszültségek feloldásában”.

A kínai elnök kifejezte abbéli reményét, hogy Róma tisztességes, átlátható, biztonságos és hátrányos megkülönböztetéstől mentes üzleti környezetet biztosít majd a kínai vállalatok számára Olaszországban.

„Kína hajlandó feltárni a lehetőségeket a kétoldalú együttműködésben olyan területeken, mint az elektromosjármű-gyártás és a mesterséges intelligencia” – idézte Hszit a CCTV kínai állami televízió.

Az olasz média jelentése szerint Meloni látogatása alkalmával a két ország hat megállapodást is aláírt, ezek olyan területekre terjednek ki, mint az ipari együttműködés és az élelmiszer-biztonság, valamint az elektromos mobilitás és a megújuló energiaforrások.

Meloni vasárnap találkozott Li Csiang kínai kormányfővel is, akivel megegyeztek a kölcsönös politikai bizalom további erősítésében, az együttműködés elmélyítésében, és a kapcsolatok fejlesztése jegyében az olasz kormányfő aláírt a kínai vezetéssel egy három évre szóló akciótervet.

Elolvasom a cikket