Varsó felszólította Magyarországot, hogy lépjen ki az EU-ból és a NATO-ból

Az alkalom Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentése volt, miszerint „a lengyelek a legalattomosabb politikát folytatják egész Európában”. A magyar miniszterelnök szép szavai után a lengyel külügyminisztérium visszakapcsolt.

„Nem igazán értem, hogy Magyarország miért akar tagja maradni olyan szervezeteknek, amelyeket annyira nem szeret, és amelyek állítólag rosszul bánnak vele. Miért nem köt szövetséget inkább Putyinnal és néhány ilyen típusú tekintélyelvű állammal?” – tette fel a kérdést Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ezért hangsúlyozta, hogy a lengyel hatóságoknak „a szemükben van az igazság”: mert Lengyelország, amely elítéli az Oroszországból Magyarországra irányuló nyersolajimportot, maga is szerepel „az egyik legnagyobb orosz olajvállalat” ügyféllistáján. Szijjártó megjegyezte, hogy a magyarok sokáig „tűrték a jelenlegi lengyel kormány provokációit és képmutatását” azzal a szándékkal, hogy „megőrizzék a lengyel–magyar testvériséget”, de most „betelt a pohár”.

Elolvasom a cikket