A tudósok olyan étrendről beszélnek, amely megvéd az Alzheimer-kórtól

Ez az étrend abból áll, hogy az ember étrendjét friss gyümölcsökkel, zöldségekkel, hüvelyesekkel, diófélékkel, olívaolajjal, valamint baromfival és hallal tölti meg. A mediterrán étrend arról híres, hogy magas az öregedést lassító antioxidánsok és jótékony növényi anyagok tartalma, amelyek megvédik az agyat a stressztől és az olyan neurodegeneratív betegségektől, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

A nagyszabású vizsgálatban több mint 2300, 60 év feletti ember vett részt. Az első szakaszban a tudósok felmérték a kísérletben résztvevők kognitív képességeit, valamint kiderítették, hogy milyen életmódot folytatnak. Ezután több év alatt az idősek 23,8 százalékánál regisztrálták a memória romlását és a koncentrációs problémák megjelenését.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a mediterrán étrendet követték, jelentősen csökkent a kognitív hanyatlás kockázata. Így az ezt az étkezési stílust kevéssé betartó résztvevők mintegy 20,6 százalékánál regisztrálták a kognitív funkciók romlását, szemben a mediterrán étrendet nagymértékben betartók 20,4 százalékával. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a 65 év feletti nőknél kifejezettebb hatást figyeltek meg – számol be a Nutrition Neuroscience című folyóirat.

Elolvasom a cikket