Amerikai gigaadósság

„Ma egy újabb riasztó mérföldkövet gyászolunk a történelem legerősebb és legvirágzóbb nemzetének költségvetési hanyatlásában” – fogalmazott Arrington közleményében, és reményét fejezte ki, hogy a Republikánus Párt képes lesz valahogy enyhíteni a helyzeten, ha Donald Trump megnyeri a novemberi választásokat.

Az amerikai államadósság az elmúlt években az egekbe szökött Joe Biden elnök és elődje, Trump elnök vezetése alatt, aki 2016-os kampánya során többször is ígéretet tett annak csökkentésére.

Amikor Trump távozott hivatalából, az adósság 8,4 billió dollárral 27,7 billió dollárra nőtt, és a hitelfelvétel több mint fele a Coviddal kapcsolatos intézkedésekhez kapcsolódott. A tendencia Biden alatt folytatódott, a hivatalban lévő elnök kormánya mostanra átlépte a 35 billió dolláros határt. Míg Biden hivatali idejének első felében a hitelfelvétel üteme némileg lelassult a Trump-korszakhoz képest, mostanra felgyorsult, és az USA csak ebben az évben további ezer milliárd dollárral növelte adósságát.

A képviselőház költségvetési bizottságának számításai szerint az adósság most 104 497 dollárnak felel meg személyenként, 266 275 dollárnak háztartásonként és elképesztő 483 889 dollárnak amerikai gyermekenként. Az elmúlt 12 hónapban az adósság 2,35 ezer milliárd dollárral nőtt, a növekedés mértéke pedig másodpercenként 74 401 dollár új adósságot jelent.

Az amerikai költségvetési politika tartós „elhibázottságát” a múlt hónap végén élesen bírálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely a washingtoni költségvetési hiányt és adósságrátát az egész világgazdaságra nézve „növekvő kockázatnak” nevezte.

Elolvasom a cikket