Ausztrál külügyminiszter: Moszkva és Phenjan védelmi megállapodása az egész világ számára kockázatot jelent

MH/ MTI
2024. július 30. kedd. 17:07

Kim Dzsongün észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban írta alá a kétoldalú védelmi megállapodást. Az Egyesült Államok és szövetségesei továbbra is azzal vádolják Észak-Koreát, hogy katonai és gazdasági támogatásért cserébe fegyvereket szállít Oroszországnak az ukrajnai háború folytatásához.

Az ausztrál külügyminiszter a határfaluban tett látogatása után újságíróknak elmondta: az Észak-Korea és Oroszország között nemrégiben létrejött biztonsági egyezmény destabilizáló hatású és kockázatos a világ számára, és Oroszország törekvései a béke elősegítése helyett a helyzet súlyosbodásához vezetnek.

Penny Wong elítélte az észak-koreai rakétakísérletek kiterjesztését, amelyek meglátása szerint veszélyeztetik a regionális biztonságot. „Különös aggodalommal tekintünk a KNDK fokozódó válaszlépéseire és destabilizáló akcióira” – hangoztatta a külügyi vezető.

Az ausztrál külügyminiszter kedden a dél-koreai külügyminiszterrel is találkozott Szöulban. A két tárcavezető a nemzetközi közösséggel való együttműködésről állapodott meg a Phenjan és Moszkva közti védelmi együttműködés tükrében, továbbá az egzisztenciális biztonságot, az éghajlatváltozást és egyéb területeket érintő kétoldalú együttműködések megerősítéséről is megállapodtak.

Elolvasom a cikket