Beiktatták hivatalába Maszúd Peszeskján új iráni elnököt

MH/ MTI
2024. július 30. kedd. 19:50

A 69 éves, mérsékelt irányvonalúnak tartott politikus letette hivatali esküjét a parlamentben, ezzel hivatalosan is az Iszlám Köztársaság új államfőjévé vált.

Peszeskján július elején nyerte meg az elnökválasztást Szajed Dzsalili keményvonalas jelölt ellenében. Az előrehozott választást amiatt írták ki, hogy az előző elnök, Ebrahim Raiszi májusban helikopterbalesetben életét vesztette.

„Legfőbb célunk a mindenféle diszkrimináció nélküli méltányosság biztosítása mindenki számára. Irán a külpolitikában konstruktív párbeszédre törekszik a kölcsönös tisztelet alapján” – jelentette ki Peszeskján beiktatása után.

Hétfőn Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt Peszeskjánnal. Az Elysée-palota tájékoztatása szerint Macron gratulált neki választási győzelméhez, de egyúttal kijelentette, hogy „valódi változásokra van szükség” Iránban. Első beszélgetésük során a francia államfő kiemelte: a Párizs és Teherán közötti kapcsolatok „javításának elengedhetetlen feltétele, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az iráni börtönökben jogtalanul túszként fogva tartott három francia állampolgárt”. Macron egyúttal attól is óva intette az új iráni államfőt, hogy Teherán „tovább támogassa Oroszország agresszív háborúját Ukrajnában” – közölte a francia elnöki hivatal.

Az iráni alkotmány értelmében nem az államfő, hanem az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah határoz minden fontos stratégiai kérdésben.

Elolvasom a cikket