Borrell: Az EU szorosabbra fűzné a diplomáciai kapcsolatokat Vietnammal

MH/ MTI
2024. július 30. kedd. 16:47

Vietnam tengeri biztonsági és kiberbiztonsági képességeinek javításában kínálta fel az Európai Unió támogatását Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki a diplomáciai kapcsolatok fejlesztése és szorosabbra fűzése érdekében tett látogatást Hanoiban.

Borrell kedden Bui Thanh Son vietnami külügyminiszterrel a dél-kínai-tengeri kérdésekről, az ukrajnai helyzetről és Vietnam energetikai átállásának finanszírozásáról tárgyalt.

A megbeszélést követően Borrell kijelentette, hogy az EU a Vietnamhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok fejlesztésére törekszik, és ennek keretében segíthet a tengeri biztonság és a kiberbiztonsági képességek növelésében. Hangsúlyozta, hogy az EU támogatja a nemzetközi jog tiszteletben tartását a Dél-kínai-tenger térségében és Ukrajnában is. Megfogalmazása szerint „egyes uniós kormányok szerint” Vietnam Ukrajnával kapcsolatos álláspontja túlságosan közel áll Oroszországéhoz.

Borrell elmondta: arra is sürgette Vietnamot, hogy gyorsítsa fel az igazságos energiaátalakítási partnerség (Just Energy Transition Partnership, JETP) végrehajtását a szénfelhasználás csökkentése érdekében a délkelet-ázsiai regionális ipari központnak számító országban.

A vietnami külügyminiszter nyilatkozatában üdvözölte az EU aktívabb szerepvállalását az indokínai-csendes-óceáni térségben, egyúttal elmondta, hogy pénzügyi támogatást kért az EU-tól a JETP végrehajtásához.

Elolvasom a cikket